Otteluraportti: Ilves – Åland United – vahva alkurynnistys varmisti pisteet vieraille

Erotuomari Turo Veini näyttää keltaista korttia vieraiden kippari Isabella Mattssonille. Kotijoukkueen kapteeni Sanni Ojanen makustelee tilannetta. Kuva: Joope Erkkilä.

Keltavihreä kotijoukkue vastaanotti lauantaina vieraakseen violettipaitaisen sarjakärjen Åland Unitedin. Vieraat avasivat pelin pallonhallinnalla, jossa pallo liikkui pitkiä aikoja keskialueella. Ensimmäinen kerran valkoasuinen Kiira Kaivola joutui torjuntahommiin kuuden minuutin kohdalla, kun maalivahti koppasi korkean pallon syliinsä.

Ensimmäisen oman tonttinsa keltavihreät rakensivat yhdeksän minuutin kohdilla, kun vasemmalta laidalta mukaan hyökkäykseen noussut Lynsey Kelly kokeili laukaustaan noin 25 metristä. Terävä kuti painui hieman yli vieraiden vahdin Anna Tammisen sekä vasemman yläkulman.

ÅU siirtyi johtopaikalle 14. minuutin kohdalla. Kaivola pelasi maalipotkun ”Pulla” Forssille, joka palautti pallon maalivahdille. Kaivolan epäonneksi, hänen jatkosyöttönsä päätyi vieraiden Rosa Maria Herrerokselle, joka nosti pallon maaliin. 0-1.

Seuraava maali syntyi noin minuutti myöhemmin. Keltavihreiden oman pään pelinavaus tippui keskelle kenttää, jossa vieraiden Ode Fulutudilu päivysti. Pari kosketusta ja upea oikean jalan laukaus myöhemmin pallo oli vasemmassa yläkulmassa, eikä Kaivolalla ollut mitään mahdollisuutta torjuntaan. 0-2.

Fulutudilu oli pahan teossa jälleen 21. minuutin kohdalla, kun hyökkääjä karkasi pitkästä syötöstä läpiajoon. Tämä ohitti jo Kaivolan, mutta Forss teki työn alaspäin ja esti maalin synnyn aivan maalin edestä. Kapteeni Sanni Ojanen siivosi tilanteen lopulta kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmasta Kaivola esitti hienon torjunnan Anna Westerlundin yritykseen.

Keltavihreät saivat pikkuhiljaa hieman painetta Tammisen päätyyn, josta osoituksena kaksi perättäistä kulmaa reilun puolen tunnin pelaamisen jälkeen. Kotijoukkue ryhmitti kulmapotkuissa voimakkaasti viiden metrin alueen, mutta vieraat selvittivät tilanteet.

Violettipaidat saivat pallon Kaivolan taakse, kun ottelua oli takana reilut 40 minuuttia. Olivia Mattsson nousi boksin sisälle ja pelasi pallon eteenpäin Fulutudilulle, joka viimeisteli pallon oikeaan kulmaan. Linjatuomari Taru Tiensuu oli kuitenkin tilanteen tasalla ja liputti tilanteen paitsioksi, pitäen maalit nollassa ja kahdessa.

Muutama minuutti myöhemmin, Fulutudilu onnistui ihan sääntöjenkin puitteissa. Hyökkääjä juoksi linjan läpi vasemmalta, edeten aina boksin sisään. Kaivola tuli vastaan, mutta eteläafrikkalaishyökkääjä tökkäsi pallon ohi vastaan rynnänneen maalivahdin, vieden vieraat 0-3 johtoon juuri ennen taukovihellystä.

Toinen jakso

Kotijoukkue suoritti heti toisen jakson kärkeen yhden pelaajavaihdon, kun Eini Vesaniemi korvasi Jade Bergiuksen. Keltavihreät saivat toisen puoliajan ensimmäisen laukauksen jo 45 sekunnin pelin jälkeen, kun Jenni Kantanen löysi syötöllään Tuuli Enkkilän. Tämän harhautus onnistui ja hän sai vasemman jalan vapaaksi. Tamminen nappasi pallon vasemmasta yläkulmasta.

Seuraavat kymmenen minuuttia mentiin aika lailla päästä päähän ja molemmat joukkueet saivat puolittaisia paikkoja Tammisen sekä Kaivolan maaleille.

Erotuomari Turo Veini nosti ottelun ensimmäisen keltaisen kortin yli tunnin pelaamisen jälkeen, kun turhautunut O. Mattsson otti keltalapun. Kotijoukkue sai vapaapotkun keskikentältä ja Enkkilä nosti pallon laatikkoon. Vauhdilla pudonneen vapaapotkun vastaanottavassa päässä oli Moona Talka, joka tuikkasi pallon hienosti sisään. Kyseessä oli Talkan kauden toinen maali.

Keltavihreät saivat maalista selkeästi buustia ja kulmapotku 65. minuutilla aiheutti hässäkkää Tammisen maalilla. 2-3 kavennus jäi kuitenkin odottamaan itseään.

Kotijoukkueen innostuneisuus lähteä ylöspäin avasi ovia myös violettipaidoille. Ojanen katkaisi hienosti vaihdosta sisään tulleen Shannon Simonin keskityksen ja jatkotilanteesta ensimmäisen maalin tehnyt Herreros laukoi niukasti ohi Kaivolan maalin.

Ilves jatkoi paineistamistaan Kantasen ja Talkan johdolla. 73. minuutin kohdalla Kantanen pelasi kauniin kantapääsyötön Aino Rasiselle, joka pelasi pallon boksiin. Talka taisteli kolmen puolustajan kanssa ja pallo pomppi lopulta Enkkilälle. Enkkilä laukoi peräti kahteen osoitteeseen ja toinen kuti osui vieraiden kapteenin Isabella Mattssonin käteen. Myös toiselle Mattssonille nousi keltainen kortti. Tilanteesta seuranneen vapaapotkun Tuulia Mikkola ampui niukasti yli maalin.

Lähes heti vapaapotkun jälkeen Ilves suoritti triplavaihdon. Vaihtoon tulivat Kantanen, Rasinen ja Heta Olmala, kentälle puolestaan juoksivat Pipsa Saarilahti, Silja Tuominen ja Armi Heikkilä.

Vaihtopelaaja Tuominen oli aiheuttamassa ongelmia Tammiselle vain muutama minuutti kentälle tulonsa jälkeen. Tuomisen kierteinen laukaus oli jo painumassa oikeaan alakulmaan, mutta Tamminen venytti itsensä äärimmilleen ja torjui vedon.

Ottelun loppupuoli oli varsinaista hullunmyllyä ja pallo liikkui vauhdilla molempiin päihin. Yleisö vaati jo rangaistuspotkua, kun Saarilahtea kohdeltiin kaltoin boksissa. Heti perään toisessa päässä Kaivola torjui hienosti Simonin matalan laukauksen kulmapotkuksi.

Lopun kova paine ei kaikesta huolimatta tuottanut enää kavennusta, vaan loppulukemat kirjattiin vieraiden hyväksi 1-3.

Tammelan stadion veti sisuksiinsa 305 katsojaa lauantaipäivän kunniaksi. Seuraavaa kotiottelua saadaan odottaa reilu kuukausi, kun sarjajumbona oleva TPS saapuu Tampereella lauantaina 10. lokakuuta.

Maalit

Ilves: Talka 62’

Åland United: Herreros 13’, Fulutudilu 14, 43’

Varoitukset

Ilves: Ojanen 81’

Åland United: O. Mattsson 61’, I. Mattsson 72’

Viikonlopun kierroksella otettiin kantaa samanarvoisuuden puolesta kengännauhojen ja hiuslenkkien voimalla. Tässä mallia näyttää kotijoukkueen Eini Vesaniemi. Kuva: Joope Erkkilä.