Nea Lehtola ponnisti Ilveksen Futis-Liigasta maailmalle ja Helmareihin – Tähtäimessä nyt tuplamestaruus Tanskassa

Nea pääsi Rotterdamissa pelatussa ottelussa kentälle. Kuva: Jyri Sulander / SPL

Viime viikolla Tammelan Stadionilla pelatussa loppuunmyydyssä Helmereiden ottelussa Hollantia vastaan oli kokoonpanossa mukana Ilveksen kasvatti Nea Lehtola. Futis-Liigasta alkanut ura jatkuu tällä hetkellä Tanskassa, jossa hänellä on mahdollisuus napata jopa tuplamestaruus.

Tammelassa ei peliminuutteja Nealle kertynyt, mutta kokemukset loppuunmyydystä ottelusta olivat erinomaiset. ”Uskottamon hienot fiilikset jäi. oli todella hienoa päästä kokemaan uusi stadion. Olin siellä käynyt yhden miesten pelin katsomomassa, mutta olihan se aivcan eri juttu päästä kentän tasolle ja näkemään stadion siltäkin kantilta. Yleisöä oli yli 7600 ja tunnelma oli aivan uskomaton”, kertoi Nea Tammelan tunnelmaan ihastuneena.

Edelisenä perjantaina Suomi oli hävinnyt Hollannille vieraskentällä 1-0, siellä Nea oli päässyt pelaamaankin. Tammelassa peli kulki joukkueella paremmin ja tuloksena oli nyt tasapeli 1-1. Tulos jäi Neaa jopa harmittamaan. ”Parannettiin todella paljon siitä ekasta pelistä, jossa ei pystytty pitämään ihan niin hyvin palloa. Tammelassa meillä oli tavallaan ihan eri joukkue ja olimme mielestäni jopa parempia kuin Hollanti. Tasapeli jäi kyllä harmittamaan, enemmän olisi ollut otettavissa”, totesi Ilves-kasvatti ottelusta.

Nealla on takanaan vaikeahko loukkaantuminenkin, jonka hän myöntää rasittaneen melkoisesti varsinkin henkisesti. ”Oli ihanaa päästä jälkeen pelaamaan vähän minuutteja maajoukkueessa. Pelasin ihan hyvin ja se auttaa kyllä taistelemaan jatkossakin peliajasta. Kyllä rehellisesti täytyy sanoa, että aika paljon loukkaantuminen on haitannut henkisesti. Eihän se helppoa ole olla loukkaantunut, varsinkaan ulkomailla ollessa ja ammattilaisen arkea eläessä. Olen sen kanssa joutunut aika lailla tekemään töitä, onneksi on kuitenkin ollut täälläkin (Tanskassa) ystäviä, joiden kanssa on saanut ajatukset siirrettyä hiukan muualle”, puolustaja toteaa.

Nea on todellinen Ilves-kasvatti, vaikka hyppäys kansainvälisille kentille tapahtuikin HJK:n kautta. Hänenkin jalkapallouransa on alkanut Suomen suurimmasta korttelisarjasta eli Ilveksen Futis-Liigasta. ”Muistaakseni aloitin poikien kanssa Futis-Liigassa, mutta en muista missä joukkueessa. Tyttöjen kanssa aloitin 7-vuotiaana Härmälässä. Vuoden päästä siirryin Markus Paanasen keräämään taitoryhmään ja sen jälkeen kävinkin läpi koko Ilveksen junioriputken ja aina naisten edustusjoukkueeseen saakka”, muistelee Nea lämmöllä uransa alkuvaiheita.

Ilves-vuosien aikana Nealle kertyi lukemattomia tärkeitä ihmisiä ja ystäviä matkan varrelta. ”Markus on ollut todella iso tekijä mun uralla. Hän veti minulle lisätreenejä ja jaksoi kuunnella minua vähän kiukuttelunkin keskellä. Olin melko vaativa ja epävarma nuori pelaaja, joka tarvitsi tukea ja jonkun kuuntelemaan minua. Maiju Ruotsalainen on jäänyt mieleen, hän nosti minut juuri oikeaan aikaan naisten joukkueeseen. Leena Työläjärvi myös tietenkin, hän on ollut yhdistävä tekijä kaikille junnuille ja vanhemmille. Ihana ja helposti lähestyttävä persoona”, nimeää Nea muutaman toimihenkilön alkuvuosiltaan.

Pelaajista hän haluaisi nimetä useampiakin, sillä vuosien varrella joka joukkueessa hänellä on ollut tärkeitä ihmisiä ympärillään. ”Nokson (Katri Mattsson, os. Nokso-Koivisto) tekemistä seurasin tarkkaan ja hänen esimerkkinsä ja ohjauksensa vei minua eteenpäin paljon. Paljon ihania joukkuetovereita on muutenkin matkan varrella ollut. Ihan alusta asti olin samassa joukkueessa Jade Bergiuksen ja Julie Forssin kanssa. Heidi Kollanen ja Emmaliina Tulkki ovat jääneet mieleen, mutta onhan niitä ollut paljon muitakin. Emulin kanssa treenasimme paljon yhdessä ja se varmasti vei meitä molempia eteenpäin. Vietimme paljon aikaa yhdessä, kahdeksan tuntiakin saatoimme treenata päivässä ja olla muutoinkin yhdessä”, innostuu Nea muistelemaan pelaajatovereitaan.

Ilveksellä on nyt kasassa laaja rosteri, jossa on paljon pelaajia eikä kaikille löydy välttämättä haluttua peliaikaa Kansallisessa Liigassa. Niille pelaajille, jotka tuskailevat peliajan puutteen vuoksi, antaa Nea ohjeita. ”Kannattaa jaksaa odottaa, se oma aika kyllä tulee. Tee päivittäin töitä ja käytä aikaa treenikentällä. Tee sitä futiksen pelaamisen ilosta ja puske sitä kautta eteenpäin. Kehittyminen on iso prosessi, kaikki eivät vaan kehity samassa tahdissa. Usko ja luota itseeesi, se tuottaa lopulta tulosta. Se auttoi minuakin kehittymään”, ohjaa maajoukkuepuolustaja nuoria Ilves-pelaajia.

Nealla on vielä Tanskassa kaksi tiukkaa peliä jäljellä. Hänen edustamansa Bröndby havittelee tuplamestaruutta, kantona kaskessa on Nordsjaellandin joukkue. Sarjaa on jäljellä enää yksi ottelu ja se on kahdella pistellä Bröndbytä johtavaa sarjakärki Nordsjaellandia vastaan. Tasapeli ei siis Nean joukkueelle riitä, vaan ainoastaan voitolla pääsee Bröndby juhlimaan Tanskan mestaruutta. Tanskan cupin loppuottelussakin kohtaa Bröndby jälleen Nordsjaellandin, joten kiihkeät kamppailut ovat Nealla vielä edessä.

Noiden pelien jälkeen on lyhyt jalkapalloilijan loma Neallakin edessä. Tarkoitus on hiukan nauttia auringosta ja päästä tapaamaan ystäviä Tampereelle ja Helsinkiin. Sopimus Bröndbyn kanssa on myös päättymässä, joten päätöksiä uudesta seurasta on ehdittävä tekemään.

Koko Ilves-perhe toivottaa Nealle onnea Tanskan valloitukseen ja toivoo uudeksi seuraksi kovatasoista seuraa.

Kuvat: Jyri Sulander / SPL