Lotta Lähteenmäki on vihdoin täydessä pelikunnossa

Lotta Lähteenmäki on vakuuttanut pelaamissaan alkuvuoden peleissä. Harjoitusotteluissa häkkikin heilui mukavasti. Kuva: Joope Erkkilä.

Nuori ja lahjakas hyökkäävä keskikenttäpelaaja Lotta Lähteenmäki on joutunut kamppailemaan vaikeiden loukkaantumisten kanssa viimeiset kaksi vuotta. Vaikeudet voitettuaan on hän valmis auttamaan Ilvestä menestymään Kansallisessa Liigassa.

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet Lotalle todella haastavia. Hänen sairaskertomuksensa on jo pienen romaanin paksuinen.

”Polvesta meni ensin sivuside, lähes heti perään meni polvilumpio pois paikoiltaan. Sama lumpio meni vielä toistamiseenkin, jonka jälkeen se leikattiin. Siitä kun toivuin, niin tuli nilkkaan vamma. Sen jälkeen minulle tuli vielä ylirasitustila, josta toipumiseen meni myös aika pitkä aika. Kaksi vuotta siinä meni, minkä aikana olin joko loukkaantuneena tai puolikuntoisena. Minun kohdallani sanonta ’urheilija ei tervettä päivää näe’ piti ainakin silloin paikkansa.”

Nuorelle urheilijalle tilanne tuntui välillä kestämättömälle.

”Kieltämättä välillä tuntui pää räjähtävän, kun oli hetkiä, jolloin edistymistä ei tapahtunut tai tuli jopa takapakkia. Varsinkin silloin, kun olin juuri päässyt ohi yhdestä loukkaantumisesta ja heti perään tulikin toinen. Olin erittäin epätoivoinen ja ärsyyntynyt, luulin etten enää ikinä pääse pelaamaan futista. Kun seurasin joukkueen pelejä sivusta, niin tuntui pahalta, kun ei päässyt auttamaan. Välillä jouduin ottamaan jopa hiukan etäisyyttä koko jalkapalloon.”

Ilveksessä onneksi pelaajien kuntouttamiseen panostetaan todella paljon. Tärkeää on huomata edistyvänsä, vaikkei se aina nopeasti käykään.

”Pelaamattomuus tuntui tosi rankalta ja tuntui ettei loukkaantumisista pääse mitenkään yli. Hiljalleen kuitenkin huomasi, että kuntouttaminen vie eteenpäin. Keskittyminen työntekoon vei sitten ajatukset pois murehtimisista. Vaikka edettiin pienin askelin eteenpäin, niin aina helpotti huomattavasti, kun koki edistyvänsä vähänkin. Kyllähän se vaati aika lailla kärsivällisyyttä.”

Vaikeina aikoina korostuu tukiverkoston merkitys. Missään nimessä ei saa jää yksin murehtimaan.

”Iso kiitos täytyy antaa valmentajille, muille tukihenkilöille, perheelle ja joukkuekavereille sekä muille kavereille siitä tuesta, mitä sain vaikeina aikoina. Kävin juttelemassa psykologin kanssa, mikä auttoi myös. Onneksi minulla oli iso tukiverkosto, joka auttoi minua pääsemään ylitse.”

Lotalle loukkaantumiset sekä kuntoutus on opettanut myös huolehtimaan paremmin itsestään.

”Todellakin olen oppinut pitämään nyt parempaa huolta itsestäni. Kehonhuolto venyttelyineen sekä todella huolelliset alkuverryttelyt ja loppulämmöt, niiden tärkeys on nyt ymmärretty ja ne tehdään huolella. Niillä on tärkeä merkitys vammojen ennaltaehkäisyssä. Olen myös koittanut kertoa muillekin näiden tärkeydestä. Itsestään saa paljon enemmän irtikin, kun huolehtii kropastaan kunnolla.”

Vaikeudet on nyt voitettu ja Lotta on täydessä tikissä. Toivottavasti hänen osalleen ei enää uusia loukkaantumisia tule.

”Nyt olen vihdoinkin ihan täydessä kunnossa, tätä olen kyllä odottanutkin. Nyt on huikea fiilis, kun huomaa tulleensa aika nopeassakin tahdissa huippukuntoon. Onnistumisiakin alkaa tulemaan, kun fiilis on niin hyvä. Ja onnistumiset taas ruokkivat itseluottamusta edelleen. On hyvä olo pelata ja voin luottaa tekemiseeni. Nyt todellakin nautin jalkapallosta.”

TFA:n merkitys

Lotta on saanut paljon apua myös Tampere Football Academyyn kuulumisesta. Akatemia auttaa yhdistämään koulunkäynnin ja jalkapalloilun, mutta auttaa myös urheilijan kokonaisvaltaisessa kehityksessä.

”TFA:sta on pelkästään hyvää sanottavaa. Sieltä kautta saa koulun loistavasti jalkapalloilun tueksi. Tukitoiminnot on aivan loistavat, valmentajat ovat huippuja ja olen siellä todella paljon kehittynyt. Siellä myös panostetaan muuhunkin urheilijan elämään paljon, levon ja ravinnon merkitys on sitä kautta auennut minulle paremmin.”

Lotalla on tavoitteena auttaa Ilvestä mahdollisimman paljon. Oma unelma ammattilaisuudesta elää edelleen mukana.

”Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon minuutteja Kansallisessa Liigassa ja tietysti saada maalejakin tehtyä sekä rakenneltua muillekin paikkoja. Haluan auttaa paljon joukkuetta voittamaan pelejä. Maajoukkuepelit kiinnostavat kovasti, tällä kaudella on ’02-ikäluokalla EM-karsinnatkin. Sinne olisi hienoa päästä mukaan. Pikkutytöstä alkaen on tavoitteena ollut päästä ulkomaille ammattilaiseksi ja se unelma elää vieläkin. Se tietysti vaatii hyviä kausia täällä niin Ilveksessä kuin maajoukkueessakin.”

Ilveksen joukkueeseen Lotalla on kova luotto. Nuorekas ja nälkäinen joukkue tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia monelle vastustajalle kuluvan kauden aikana.

”Meillä on tosi hyvä joukkue, paljon todella lahjakkaita pelaajia mukana. Huikean paljon potentiaalia meillä ainakin on, täysi luotto tähän joukkueeseen. Pystytään ihan mihin tahansa. Mitä enemmän saadaan pelejä alle, sitä paremmaksi joukkue tiivistyy. Menestystä haetaan jo heti Suomen Cupista. Voitontahtoinen ja viimeiseen asti taisteleva joukkue me olemme ja meitä vastaan on hankala pelata.”