Kansallisen Liigan kausiennakko 2022 – keltavihreiden virallisena tavoitteena paikka Mestaruussarjaan

Suomen Cupissa Ilves eteni välieriin saakka. Kuinka käy Kansallisen Liigan kaudella 2022? Kuva: Joope Erkkilä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansallinen Liiga alkaa viimein viikolla 12. Ilves avaa liigakautensa Kuopiossa, hallitsevan mestarin vieraana lauantaina 26. maaliskuuta.

Ilves taisteli tiukasti paikasta ylempään loppusarjaan kaudella 2021. Lopulta keltavihreät olivat viimeinen joukkue, joka jäi Kansallisen Liigan alempaan loppusarjaan, sijoittuen lopulta loppusarjan ensimmäiseksi ja yhteistaulukossa seitsemänneksi.

Tälle kaudelle hieman uudistunut keltavihreä ryhmä hakee paikkaa ylemmästä loppusarjasta, eli uudelleen nimetystä Mestaruussarjasta. Alempi loppusarja tunnetaan tällä kaudella nimellä Haastajasarja.

Kansallisessa Liigassa Ilveksen kanssa kamppailevat hallitseva Suomen mestari KuPS, viime kauden kolmonen Åland United, HJK, FC Honka, PK-35, PK-35 Vantaa, HPS sekä Ykkösen viime kauden päätteeksi voittanut ONS ja TiPS:n sarjapaikan vastaanottanut, toinen sarjanousija NJS.

Ilveksen joukkue on uudistunut viime kaudesta niin pelaajistoa kuin taustahenkilöstöä myöten. Päävalmentajana toimii J-P Berg, valmentajana Mikko Ojaniemi, fysiikkavalmentajana aloitti Juuso Marttila ja huoltajana toimii Juho Määttänen. Maalivahtivalmentaja Marko ”Pirre” Pirilä, joukkueenjohtaja Leena Työläjärvi ja lääkäri Jonne Väisänen jatkavat tehtävissään.

Pelaajista uusina kasvoina joukkueessa Kansallisen Liigan kaudella 2022 nähdään maalivahdit Meri Hämäläinen ja Nelli Hautamäki, puolustajat Anna Olmala ja Tuuli Viinikka, keskikenttäpelaajat Emmaliina ”Emuli” Tulkki ja Nella Kettunen sekä hyökkääjät Patricia ”Patra” Bohui ja Jenni Kantanen.

Nelli, Tuuli ja Patricia esiintyivät kaikki viime kaudella Ilves/2:n riveissä. Emuli ja Jenni ovat edustaneet edustusjoukkuetta jo aiemmin ja pelasivat viime kaudella KuPS:ssa sekä TPV:ssä. Meri ja Nella tulivat Ilvekseen TPS:stä ja Anna puolestaan PK-35 Vantaasta.

Päävalmentaja ja pelaajista tälle kaudelle joukkueen kapteeniksi valittu Laura ”Lare” Laurikainen, viime kauden maalipyssy Silja Tuominen ja joukkueen maalinsuulle Suomen Turusta tullut Meri Hämäläinen pääsivät kertomaan näkemyksiään joukkueen asetelmista ja tavoitteista ennen kauden alkua.

(Ennakko jatkuu kuvan jälkeen!)

Kapteeni Laurikainen ja Heta Olmala ottamassa mittaa toisistaan Kaupin treeneissä. Kuva: Joope Erkkilä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J-P Berg – toimii joukkueen päävalmentajana ensimmäistä kauttaan, tuttu kasvo Ilveksen junioriedustuksen puolelta

”Joukkuetta kasatessamme meidän ykköstavoitteemme oli saada pidettyä viimevuotinen runko kasassa. Tässä onnistuimmekin hyvin. Tätä edesauttoi varmasti myös uudistettu, selkeyttä tuova Ilveksen tyttö- ja naisjalkapallon strategia sekä pelaajabudjetin kasvattaminen. Sen myötä saimme myös mahdollisuuden hankkia muutamia tarpeellisia hankintoja rosteriimme, joista nimekkäimpiä olivat Ilves-kasvatti Emmaliina Tulkki sekä PK-35 Vantaasta siirtynyt toppari Anna Olmala. Myös maalivahti Meri Hämäläisen tulo Turun suunnalta toi kaivattua kilpailua ykkösmaalivahdin paikasta liigapeleihin. Lisäksi tavoitteena on tietysti strategian mukaisesti saada tuotua omia junioreitamme kakkosjoukkueen kautta liigaympyröihin. Tämän vuoden joukkueessa on kolme uutta sopimuspelaajaa tullut nimenomaan tuota kautta. Lisäksi useita muita kakkosjoukkueen pelaajia on vieraillut niin treeneissä kuin peleissämmekin.

Joukkue on nuori, energinen ja erittäin sitoutunut kovaan harjoitteluun. Meillä on runsaasti nuorten maajoukkuepelaajia, joista useat kärkkyvät läpimurtoaan liigapelaajiksi. Tasapainoa ikäjakaumaan tuovat muutamat hieman vanhemmat ja liigakokemusta omaavat futarit. Virallinen tavoitteemme sarjassa on Mestaruussarja eli paikka kuuden joukkueen yläloppusarjassa.

Harjoittelun aloitimme jo marraskuussa. Tavoitteena oli pelata paljon pelejä ja sitä kautta hioa pelitapaamme. Tämä toteutuikin mainiosti, kunnes tammikuun puolivälissä lähes koko joukkueeseen iski kerralla korona. Se sotki harjoitus- ja pelirytmiä. Tämä oli varmasti tuttu ilmiö muillekin joukkueille. Tämän jälkeen valmistautumista liigaan on edelleen hieman häirinnyt sairastelut ja ikävät loukkaantumiset. Helmi-maaliskuun harjoituspeleissä sekä Suomen Cupin otteluissa onkin ollut jopa suoranaista pulaa pelaajista, kun kakkosjoukkueestakaan ei ole voitu tehdä täydennyksiä Cupin sääntöjen takia. Liiga-aloituksen lähestyessä tilanne on vieläkin puutteellinen, mutta merkkejä paremmasta on kuitenkin jo nähtävillä.

Joukkueen pelilliset pilarit koostuvat sanoista aktiivinen, aggressiivinen ja juoksuvoimainen. Ilves pyrkii puolustamaan aggressiivisesti ja kollektiivisesti sekä riistämään palloa nopeasti takaisin menetyksen jälkeen. Tiedostamme hyvin tilanteenvaihtopelin merkityksen nykyfutiksessa. Pyrkimyksemme on kuitenkin tunnistaa myös hetkiä, milloin haluamme hyökkäyspelissämme edetä maltilla pallonhallinnan kautta. Tätä edun tunnistamista ja hitaampaa hyökkäämistä olemme harjoitelleet painotetusti ennen liigakauden alkua.

Joukkueessa on useita todella nopeita ja juoksuvoimaisia pelaajia. Testien perusteella olemme harjoituskauden aikana saaneet kehitettyä näitä nopeusominaisuuksia koko joukkueenkin tasolla huomattavasti paremmiksi. Näitä pelaajatyyppien nopeusominaisuuksia pyrimme hyödyntämään muun muassa laitapelaamisessamme sekä tilanteenvaihdoissa.”

Laura Laurikainen – toppari ja joukkueen kapteeni, tunnettu ”Lare” lempinimen lisäksi myös liikanimellä ”Paisti”

”Pitkän preseasonin jälkeen, kun ollaan päästy ulos, niin odotus ja into on vaan kasvanut. Peli kerrallaan lähdetään taistelemaan jokaisesta pisteestä.

Lauantaina (26.3.) vastus on varmaan kovin mahdollinen ja on siistiä päästä aloittamaan kausi sellaisella ottelulla. Luottamus joukkueen tekemiseen ja omaan pelitapaan on vahva ja uskon että se vie meidät pitkälle!”

Silja Tuominen – operoi keskikentällä ja hyökkäyksessä, 13 maalia viime kauden liigapeleissä

Muutoksista joukkueessa ja Suomen Cupin hyödyistä

”Muutokset joukkueeseen on varmaan tullut pitkälti jokaisen yksilön kautta, mutta ehkä yleisesti näkyy tällä hetkellä hyvä fiilis ja kova luotto omaan tekemiseen.

Suomen Cupissa saatiin paljon vaihtelevia pelejä, mikä on varmasti hyvä asia kautta ajatellen. On tullut paljon onnistumisia ja toisaalta ollaan löydetty myös tärkeitä kehityskohteita tulevaa kautta ajatellen.”

Viime kauden tykkikaudesta, joukkueen yllättäjästä ja Mestaruussarja-tavoitteesta

”Lähtökohdat on joo melko erilaiset, mutta en oo kyllä yhtään stressaajatyyppiä ja ennemmin nautin tuosta pienestä paineesta. Peli on kuitenkin kulkenut ihan mukavasti, niin se riittää tässä vaiheessa.

Tuntuu että kuka vaan voisi yllättää tällä kaudella, mutta ehkä suurimmaksi yllättäjäehdokkaaksi nostaisin Tuulin (Viinikka), joka on tullut tosi vahvasti liigarinkiin sisään!

Mestaruussarja on ehdoton tavoite tähän kauteen. Mitalisijoista tulee olemaan jo todella kovaa taistelua, mutta ehdottomasti lähetään haastamaan siinäkin taistossa ja mahdollisuudet on mihin vaan kun pelataan parhaimmillaan.”

Meri Hämäläinen – nuori maalivahti esiintyi edukseen Suomen Cupin peleissä, liigadebyytti vielä tekemättä

”Lähden tosi hyvillä fiiliksillä alkavaa liigakautta kohti! Oon päässyt loistavasti joukkueeseen mukaan ja meillä on tosi hyvä joukkuehenki. Ollaan pystytty melkein koko talvikausi harjoittelemaan laadukkaasti ja saatu pelattua myös paljon treenipelejä, mikä on ollut tosi tärkeätä. Joukkueena ollaan selkeästi kehitytty niissä asioissa, joita on painotettu ja peli menee koko ajan eteenpäin. Innoissaan odotan, että saadaan kausi startattua ja päästään mittaamaan meidän taitoja!

Ehdottomasti lähdetään kamppailemaan paikasta mestaruussarjassa ja katsotaan sitten, kuinka korkealle rahkeet riittävät.”

Kausi alkaa Kuopiossa vierasottelulla Kupiossa lauantaina 26. maaliskuuta kello 14:00. Kauden ensimmäinen kotiottelu pelataan FC Honkaa vastaan lauantaina 2. huhtikuuta ja myös kello 14:00. Tutustu ottelukalenteriin kotisivuilla: https://ilvesnaisetjalkapallo.fi/ottelut-kansallinen-liiga/.

Kausikortteja kautta 2022 varten voi hankkia täältä: https://ilvesnaisetjalkapallo.fi/liput/.

Kansallisen Liigan tekemän kausiennakon Ilveksestä voi lukea liigan verkkosivuilla: https://www.kansallinenliiga.fi/news/kausiennakko-ilves/.

Toppari Anna Olmala tuli tilkitsemään Ilveksen puolustusta. Vanhempi Olmala valittiin kapteenistoon. Kuva: Joope Erkkilä.