Ilves – HPS 4-0 – Ilves herkutteli HPS:n kumoon Ratinassa

Ilves Futis-Liigan kasvatti Aino Rasinen puski näyttävästi kauden ensimmäisen osumansa Ratinassa. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – HPS 4-0 (2-0)

Lauantainen Superpäivä Ratinassa päättyi Ilveksen upeaan voittoon HPS:stä. Kurinalaisesti puolustanut joukkue järjesti hyökkäyspäässä omat Venetsialaisensa ja latoi pallon neljästi vastustajan verkkoon.

Kauden ennätysyleisönsä edessä pelannut Ilves palkitsi kannattajansa upealla voitolla ja varsinaisella maali-ilottelulla. Ratinan loistavassa kunnossa oleva nurmi sopi alustana joukkueen pelitapaan ja kaikki palaset pääsivät loksahtamaan paikoilleen. Peli oli loistava päätös niin koko Superpäivälle kuin Risto ja Tiina Valkealan pitkän uran juhlapäivälle.

Avausjakso

Lähes 900 katsojaa oli paikalla, kun Superpäivän huipennus lähti käyntiin. Ilves oli hävinnyt oman vierasottelunsa HPS:lle suurinumeroisesti ja halu maksaa kalavelat oman ennätysyleisön edessä oli sopiva motivaattori joukkueelle.

Lataus näkyi heti ottelun alusta alkaen, kun heti ensimmäisellä minuutilla pallo löysi tiensä vieraiden maaliin. Silja Tuominen antoi loistavan pystysyötön Sofia Laineelle, joka keskitti pallon boksiin. Sieltä Ilves-junioreiden suosikkipelaaja Pipsa Saarilahti pääsi laukomaan ottelun avausmaalin.

Ilves jatkoi vahvaa hallintaa ja rakensi useita hyviä hyökkäyksiä. Vieraiden puolustuslinja joutui tiukoille Ilveksen puhkoessa sitä pitkillä pystyavauksilla. Korkea prässipeli toimi myös loistavasti, mikä johti ottelun toiseen osuman reilun puolen tunnin pelin jälkeen.

Lotta Lähteenmäki katkoi vieraiden maalipotkun ja pallo ajautui jälleen Pipsalle. Pipsa ravisti puolustajan kannoiltaan ja lähetti tulisen vedon aivan vasempaan alakulmaan, mihin Emilia Tuomela ei vieraiden maalilla pystynyt venymään.

Toinen jakso

Ilves aloitti toisenkin jakson erittäin pirteästi ja oli jälleen lähellä maalia heti alussa. Siljan laukomasta kulmapotkusta pääsi kapteeni Laura Laurikainen puskemaan, mutta pusku viuhui hiukan tolpasta väärältä puolelta ohitse. Eikä ollut kaukana Sofiankaan osuma, kun hän pääsi laukomaan Pipsan upeasta syötöstä hiukan yli maalin.

Tunnin kohdalla Ilves suoritti ensimmäiset vaihtonsa, kun Pipsa ja Lotta otettiin raikuvin aplodien kera vaihtoon. Kentälle kirmasivat Heta Olmala ja Pessia Purhonen. Molemmat olivatkin mukana syöttöketjussa, joka johti Ilveksen kolmanteen maaliin. Sen teki Silja puskemalla Noora Hämäläisen upean keskityksen verkon perukoille.

Viitisen minuuttia ennen päätösvihellystä juhlittiin vielä yhtä Ilves-osumaa. Sen viimeisteli myös puskemalla Aino Rasinen, jolle pallon tarjoili Silja tarkalla kulmapotkullaan. Maali oli Ainolle kauden ensimmäinen.

Ilveksellä toimi lauantaina kaikki. Puolustuspeli oli erittäin tiivistä eikä HPS:llä ollut edes kunnollisia maalipaikkoja. Pitkästä aikaa maalilla torjunut Roosa Karppinen hoiteli varmuudella kaikki tilanteet ja ohjasi puolustuksen peliä mallikkaasti, napaten samalla kauden ensimmäisen nollapelinsä.

Hyökkäyspelaaminen oli erittäin monipuolista ja yleisöönmenevää, minkä he myös palkitsivat äänekkäällä kannustamisella. Todella viihdyttävä ottelu kaikin puolin, josta on hyvä jatkaa eteenpäin.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja JiiPee Berg oli yhtä aurinkoa pelin jälkeen, syystäkin.

”Oli todella hyvä peli meiltä. Pystyimme rytmittämään sitä oman mielemme mukaan. Todella hieno onnistuminen pelaajilta, vaikka onhan tätä tullut harjoiteltuakin. Hyvä että saatiin vähän kalavelkojakin makseltua samalla.”

Neljästä maalistaan Ilves teki kaksi puskemalla, mikä on ollut harvinaista herkkua tällä kaudella.

”Koko kesän olemme pääpeliä harjoitelleet, tänään se sitten todellakin näkyi pelissä. Todella hieno juttu.”

Pipsa on itsekin Ilves Futis-Liigan kasvatti ja toimii seurassa tyttö- ja naistoiminnan lähettiläänä. Hänen nimeään sadat juniorit huusivatkin katsomossa innoissaan, ja Pipsa äityikin kauden tähän asti parhaaseen otteluunsa. JiiPee oli tästäkin erittäin mielissään.

”Kyllä oli Pipsalta erittäin hyvä (esitys). Valtava fanijoukko sai hänestä varmaan parhaimman irti tänään.”

Ilves lähti alkusarjan viimeiseen otteluun erittäin hyvin valmistautuneena.

”Otteluun valmistauduttiin normaalia tuimemmalla ilmeellä ja vedettiin todella hyvä ja kova harjoitusviikko. Paljon kiinnitettiin huomiota kamppailupelaamiseen ja varmaan siitä juonsi hyvät otteet tänään pelissäkin. Pelaajien tahtotila oli tänään kyllä 100 %.”

Ilveksen pelaaminen oli paitsi erittäin toimivaa, niin melkoista silmäkarkkia niin katsojien kuin valmentajienkin silmille. Ratina tuntui sopivan joukkueelle kuin nenä päähän. Asiaa oli jo vaihtopenkillä mietitty pilke silmäkulmassa

”Aika moni tuossa jo sanoikin, että pitäisikö meidän siirtyä nurmelle pelaamaan ja ottaa Ratina kotikentäksi. Mutta joo, nurmi tuntui meille sopivan ja viime viikko myös harjoiteltiin Kaupin nurmikentällä.”

JiiPee, kuten koko joukkue, oli erittäin mielissään koko ottelutapahtumasta. Kannustus loi jopa valmennukselle positiivisen ongelman.

”Kyllähän Kaupissakin on ollut tunnelmaa, mutta tänään äänekkään kannustuksen ansioista se oli huikean hienoa. Kannustus oli niin äänekästä, etten meinannut saada omaa ääntäni kuulumaan pelaajille kentälle. Upea peli kaikin puolin.”

Seuraava ottelu on vasta kahden viikon päästä, kun Haastajasarja käynnistyy. Maaottelutauolla joukkue harjoittelee normaalisti, tosin melkoisen iso määrä pelaajia on U23-ja U19-maajoukkuiden mukana.

”Ihan normaalisti me harjoittelemme. Tosin meillä on nyt harjoitusohjelmaan kuuluva kevennysviikko edessä. Toki vapaa viikonloppu on luvassa, mikä on todella harvinaista herkkua ja varmaan tulee kaikille hyvään väliin.”

 

Ilves – HPS 4-0 (2-0)

27.8.2022, Ratinan stadion, yleisöä: 872

Maalit:

1’ Saarilahti Pipsa 1-0

37’ Saarilahti Pipsa 2-0

75’ Tuominen Silja 3-0

84’ Rasinen Aino 4-0

 

Varoitukset:

50’ Kantanen Jenni

53’ Ojaniemi Mikko (toimihenkilö)

67’ Tuomala Saana

90’ Tuominen Silja

90’ Lemettinen Elisa (HPS)

 

Ilveksen kokoonpano:

5 Olmala Anna

8 Tuominen Silja

9 Tuomala Saana 81’-> 35 Heikkilä Armi

10 Saarilahti Pipsa 59’ -> 22 Olmala Heta

11 Lähteenmäki Lotta 59’ -> 13 Purhonen Pessia

14 Rasinen Aino

25 Karppinen Roosa (mv.)

26 Laurikainen Laura (kapt.)

29 Kantanen Jenni 72’-> 28 Bohui Patricia

42 Hämäläinen Noora 81’-> 18 Lilja Tiina

88 Laine Sofia

 

Vaihtopelaajat:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

7 Kettunen Nella