Huilunsoittaja kärjessä – monipuolinen Pessia Purhonen nauttii kovasta kilpailusta avauskokoonpanoon

Pessia Purhonen teki tulosta viime kaudella naisten Kakkosessa. Nyt hyökkääjä haluaa onnistua myös pääsarjatasolla. Kuva: Joope Erkkilä.

Mikkelistä aikoinaan Tampereelle kehittymään ja opiskelemaan muuttanut Pessia Purhonen on erittäin tyytyväinen silloiseen ratkaisuunsa. Kehityskäyrä on ollut jyrkässä nousussa ja tarkoitus olisi olla jatkossakin.

18-vuotias Pessia Purhonen on päässyt sopimukseen edustusjoukkueen kanssa alkaneesta kauden osalta. Viime kaudella tehokkaasti kakkosjoukkueen sekä B-tyttöjen joukkueissa pelannut Pessia on luonnollisesti mielissään sopimuksesta.

”Tavoitteena on ollut koko ajan saada sopimus edustusjoukkueeseen ja nyt se toteutui. Kasvoin ulos junioreista, niin tämä tapahtui juuri sopivaan aikaan. Viime kausi oli itselle todella onnistunut, vaikka lopussa tullut loukkaantuminen pilasikin loppukauden. Kehityin mielestäni niin paljon viime kaudella, että arvelinkin saavani sopimuksen edustukseen.

Porrassalmen Urheilijoiden kasvatti oli juniorina lupaava jalkapalloilija, mutta kehittyminen vieläkin paremmaksi vaati muuttoa parempaan toimintaympäristöön.

”Muutin muutama vuosi sitten Mikkelistä Tampereelle lukioon ja Ilvekseen. Muutto tuntui silloin aika isolta muutokselta, mutta koin Tampereella olevan niin paljon paremmat mahdollisuudet kehittyä jalkapalloilijana, että halusin tänne siirtyä.”

Opiskelut jatkuvat vielä hetken aikaa, päätös jatkosta on Pessian kohdalla vielä hiukan avoimena. Jalkapallo kiinnostaa häntä niin kovasti, että se saattaa vaikuttaa jatko-opintojen aloittamiseenkin.

”Opintoja on jäljellä vielä vuosi, mutta aivan jatkosuunnitelmat eivät ole vielä täysin selvillä. Lääketieteen opinnot ainakin kiinnostavat tällä hetkellä. Eini (Vesaniemi) on ainakin osoittanut, että korkeakouluopinnotkin pystyy yhdistämään jalkapallon kanssa. Toisaalta haluaisin katsoa kunnolla mihin asti rahkeet riittävät jalkapallossa, eli saatan hiukan siirtää opiskeluiden alkamista.”

Harhakuvitelmia omista taidoistaan ei nuorella hyökkääjällä ole, vaan hän osaa realistisesti analysoida omia ominaisuuksiaan.

”Minulla ei varsinaisesti ole mitään yksittäistä vahvuutta. Olen tasainen ja monipuolinen pelaaja, tarvittaessa pystyn pelaamaan useampaakin pelipaikkaa. Sentterin paikka on kuitenkin itselle se mieluisin pelipaikka. Kehitettävää on varmasti ihan joka osa-alueella, mutta ainakin varmuutta ja pelirohkeutta täytyy saada nyt aikuisten peleihin lisää. Nyt pelit ovat huomattavasti nopeatempoisia sekä fyysisiä, mitä viime kaudella pelasin.”

Oman kehittymisensä kannalta hän on erittäin tyytyväinen päätökseen muuttaa Tampereelle. Sekä Ilveksen että Tampere Football Academyn toiminta ovat luoneet loistavan alustan kehitykselle.

”Ilveksen toimintaan olen ollut erittäin tyytyväinen, muuttaminen tänne kannatti ehdottomasti. Täällä olen pystynyt kehittymään koko ajan, sekä Ilveksen että TFA:n toiminta on sen mahdollistanut. Koulunkäynnin yhdistäminen jalkapalloon on ollut myös helppoa. TFA:ssa on paljon erilaisia tukitoimintoja, hyvää ravintovalmennusta, psyykkistä valmennusta ja erittäin yksilöllistä fysiikkavalmennusta. Aamuharjoittelun mahdollistaminen on myös todella hyvä juttu.”

Pessian tavoitteet noudattavat myös sekä realistista että maltillista kaaviota.

”Tavoitteena on nyt ensiksi päästä loukkaantumisen jäljiltä takaisin omalle tasolle. Sen jälkeen tarkoitus olisi jatkaa kehittymistä paremmaksi pelaajaksi. Liigadebyytin haluaisin päästä tekemään mahdollisimman nopeasti ja sen jälkeen saada minuutteja enemmänkin. Joukkueessa on nyt vaan todella kova kilpailu peliajasta, joten töitä se tulee vaatimaan. Tuo kilpailu nostaa kyllä omankin tekemisen tasoa. Hyvät otteet Ilveksessä auttaa myös nousemaan maajoukkueessakin isompaan rooliin.

Musiikki on Pessialle tärkeä väline rentoutumiseen. Häneltä itseltäänkin löytyy musikaalista taustaa.

”Pienempänä olin aika musikaalinen, olin musiikkiluokallakin. Soitin pääasiassa poikkihuilua, mutta osasin kyllä muitakin instrumentteja soittaa. Tein silloin jopa omia kappaleitakin. Huilu on kotona Mikkelissä, en siis ole pitkiin aikoihin enää soittanut. Ehkä se pitäisi tuoda sieltä seuraavalla vierailulla Tampereelle.”

Mitä luulet, haistattaako Pessia huilut Kansallisen Liigan puolustajille ensi kaudella?