FC Honka – Ilves 1-1 – Ilves taisteli helteisestä Espoosta pisteen

Tällainen joukkuekuva saatiin Espoon Tapiolasta! FC Honka ja Ilves jakoivat pisteet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FC Honka – Ilves 1–1 (0–1)

Vahvasti taistellut Ilves nappasi haasteisissa olosuhteissa Espoosta pisteen. Kolmekaan pistettä ei ollut kaukana, mutta toisaalta piste kuvastaa kenttätapahtumia hyvin.

Kahden suhteellisen nuoren joukkueen kohtaamisen ennakoitiin olevan tasainen vääntö, jossa pallonhallinnan merkitys olisi ratkaiseva tekijä lopputuloksen kannalta. Ennakointi osui puolittain oikeaan, tasainen peli saatiinkin. Pallonhallinta oli kyllä Hongalla, mutta Ilveksen puolustus pystyi siihen loistavasti reagoimaan.

Siinä missä keltavihreiden puolustuspelaaminen parantuu peli peliltä, alkaa myös hyökkäyspelaaminen näyttää terävöitymisen merkkejä. Ilveksellä oli ottelussa enemmän vaarallisia tekopaikkoja, joka lupaa hyvää seuraavia pelejä silmällä pitäen.

Avausjakso

Ilves joutui alussa puolustamaan paljon, mutta onnistui siinä erittäin hyvin. Lähes järjestään kotijoukkueen hyökkäykset pysähtyivät ennen boksia, Ilveksen sulkiessa niin syöttö- kuin laukaisupaikat. Myös keskityspalloissa Ilves oli huomattavasti parempi kuin alkukaudesta.

Ilves pääsi hiljalleen paremmin peliin mukaan ja ensimmäisen hyvän tilanteen sai hiukan normaalia ylempänä pelannut Saana Tuomala. Hänen laukauksensa suuntautui kuitenkin liikaa keskelle ja päätyi lopulta maalivahti Liisa Tuomen syliin.

Loistavan pelin pelannut laitapuolustaja Noora Hämäläinen oli erittäin lähellä laukoa ottelun avausmaalin. Ensin Noora riisti pallon laidasta, eteni voimakkaasti poikittain keskelle ja laukoi tulisesti oikealla jalallaan. Maalivahti Tuomi onnistui vaivoin torjumaan pallon ylärimaan, josta pompanneen pallon sai lopulta suljettua syliinsä.

Ilves hallitsi avausjakson puolen välin jälkeen peliä ja varsinkin muuttunut hyökkäyspeli keskikaistan kautta aiheutti espoolaisille ongelmia. Avausmaali syntyi Aino Rasisen vapauttaessa upealla pystysyötöllä Jenni Kantasen, jonka Inka Kaivola joutui kaatamaan boksin sisällä kortin sekä pilkun arvoisesti. Silja Tuominen sijoitti pallon aivan vasempaan alanurkkaan, johon Tuomen sormet eivät hyvästä yrityksestä huolimatta ylettyneet.

Muutama minuutti ennen taukovihellystä pääsi Saana vielä kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta tulisesti lauottu pallo löysi tiensä jälleen ylärimaan. Tauolle mentiin Ilveksen ansaitussa johtoasemassa.

Toinen jakso

Toiselle jaksolle Honka tuli jälleen kovalla sykkeellä ja sai painettua peliä Ilveksen kenttäpuoliskolle. Tasoitusosuman kotijoukkue sai kulman jälkitilanteesta, kun Meri Hämäläisen nyrkkeilemä pallo jäi pomppimaan boksin sisälle flipperikuulan lailla. Lopulta pallo ajautui Saana Hartikaisen jalkoihin, jonka hän laukoi verkon perukoille.

Ilves oli lähellä siirtyä nopeasti takaisin johtoon, kun Silja pääsi ohjaamaan Sofia Laineen keskittämään palloa. Silja oli kuitenkin niin pienessä kulmassa ja kovasti ahdistettuna, ettei saanut pallon liikerataa muutettua tarpeeksi.

Enempää maaleja ei helteisessä säässä enää nähty, joten pisteet jaettiin lopulta tasan. Vaikka Honka pitikin enemmän palloa hallussaan, oli Ilveksellä useampia vaarallisia maalipaikkoja. Kokonaisvaltaisesti Ilveksen pelaaminen paranee peli peliltä, ja valmennuksen tekemät taktiset muutokset ovat tuoneen peliin tarvittavaa lisäpiristystä.

Lopussa kentälle vaihdettiin debyyttinsä Kansallisessa Liigassa tehnyt Tiina Lilja. Tiina on kuulunut Ilves/2 runkopelaajiin ja on valmis kamppailemaan peliajasta myös Kansallisessa Liigassa. Onnea liigadebyytistä, Tiina!

Päävalmentaja Juha ”JiiPee” Berg oli lopulta tyytyväinen pisteeseen.

”Voittoahan pelistä lähdettiin tietysti hakemaan. Toki tuo yksi piste on kuitenkin ihan tyydyttävä tulos, vastaa varmasti pelitapahtumia aika pitkälti. Honkahan hallitsi enemmän palloa, vaikka meillä oli ne vaarallisimmat maalipaikat. Ottelu oli erittäin vauhdikas ja varmasti yleisöön uppoava peli.”

Ilveksellä toimi peli hyvin kentän kaikilla osa-alueilla. Varsinkin puolustuspelaaminen oli todella vahvaa suorittamista.

”Kollektiivinen puolustus oli meidän ykkösjuttumme, kun tämän pelin ottelusuunnitelmaa alettiin rakentamaan. Olin todella tyytyväinen meidän puolustamiseemme ja varsinkin 1vs1 -kaksinkamppailuvoittoihimme. Koko joukkue ansaitsee kiitoksen työmäärästään sekä -moraalistaan.”

Ilves on viime aikoina panostanut harjoittelussa puolustuspelaamiseen, eikä Espoossa ensimmäistä kertaa nähty hyvää puolustamista.

”Tässä oli jatkumoa KuPS-peliin nähtävissä. Vaikka meille siinä pelissä tehtiinkin maaleja, niin ilme oli silloinkin todella hyvä. Nyt ei juurikaan hävitty kaksinkamppailuita ja boksin puolustaminen oli todella hyvää. Honka ei juurikaan boksiin päässyt, vaan joutui laukomaan ja keskittämään kauempaa.”

Hyökkäyspelaamiseen oli valmennus rakentanut uutta lähestymistapaa.

”Hiukan muutimme roolitusta ja pyrimme tulemaan enemmän keskeltä sisään. Saana pelasi ylempänä ja Tulkki (Emmaliina) pelasi välillä boksissakin. Näin saimmekin vaarallisia paikkoja luotua, eikä kauaksi jääneet Saanan laukomat pallot maaliin menemisestä. Talvikaudella hän jo osoitti laukauksensa vaarallisuutta ja lauantaina sitä nähtiin jälleen.”

Ilveksen maali syntyi melkoisen harvinaisella tavalla, sillä kovinkaan usein ei pilkkua ole kilpailullisissa peleissä päästy laukomaan. Nyt sellainen vihellettiin, kiitos Jennin vahvasta murtautumisesta kuudentoista-alueen sisälle.

”Jossain harjoituspelissä Silja on tehnyt pilkulta maalin, mutta eipä niitä ole kyllä Kansallisessa Liigassa meille vihelletty. Olemme olleet aika kilttejä siellä boksissa, tästäkin on muutaman pelaajan kanssa puhuttu. Hyökkääjillä täytyy olla tietynlaista nälkää ja halua päästä maalia tekemään. Kaksinkamppailuvoimaa tarvitaan. Jenni on hyvä esimerkki tuosta. Hän on todella vahva, harva häntä pystyy voittamaan kaksinkamppailuissa.”

Seuraavan ottelunsa Ilves pelaa tulevana lauantaina, tälläkin kertaa vieraskentällä. PK-35 emännöi ottelua Pihlajamäen MagneCit Areenalla. Ottelu käynnistyy kello 14:30 ja on tuttuun tapaan seurattavissa suorana Ruutu-palvelun kautta. Tuon ottelun jälkeen alkaa kuukauden mittainen tauko ja pelit jatkuvat Kaupissa sunnuntaina 24. heinäkuuta. Vastustajaksi kello 18:30 alkavaan otteluun saapuu PK-35 Vantaa.

 

FC Honka – Ilves 1-1 (0-1)

11.6.2022, Tapiola, Espoo

Maalit:

38’ Tuominen Silja 0-1

58’ Hartikainen Saana 1-1 (FC Honka)

 

Varoitukset:

37’ Kaivola Inka (FC Honka)

62’ Kantanen Jenni

 

Ilveksen kokoonpano:

1 Hämäläinen Meri (mv.)

4 Tulkki Emmaliina

5 Olmala Anna

8 Tuominen Silja 87’ -> 18 Lilja Tiina

9 Tuomala Sanna

14 Rasinen Aino 73’ -> 13 Purhonen Pessia

26 Laurikainen Laura (kapt.)

14 Rasinen Aino

29 Kantanen Jenni 63’ -> 22 Olmala Heta

35 Heikkilä Armi 46’ -> 19 Määttä Sofia

88 Laine Sofia

 

Vaihtopelaajat:

30 Korpi Jaana (mv.)