Edustusjoukkueelle täysi pistepotti Suomen Cupin avausottelusta – seuraava Cupin ottelu luvassa lauantaina!

Suomen Cup 2022 on potkaistu käyntiin! Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves/2 ja Ilveksen edustusjoukkue aloittivat kilpailullisen kauden 2022 keskiviikkoiltana Pirkkahallista. Joukkueiden Suomen Cupin avausottelu potkaistiin käyntiin kello 17:30, valitettavasti ilman yleisöä, mutta matsi näkyi kuitenkin Aamulehden kotisivuilla.

Ensimmäinen jakso

Vieraammissa vihreissä paidoissa pelannut edustusjoukkue aloitti ottelun korkealla paineella, eikä juurikaan antanut kakkosjoukkueen puolustuspäälle aikaa pelin avaamiseen. Etenkin ensimmäisen kilpailullisen ottelun edustusjoukkueen riveissä pelannut Tuuli Viinikka aiheutti vasemmalla laidalla terävillä nousuillaan harmaita hiuksia varmastikin tutuille Ilves/2:n puolustajille.

Reilun 25. minuutin jälkeen Jenni Kantanen teki keskeltä erittäin röyhkeän nousun boksiin, jonka johdosta häntä jouduttiin rikkomaan rangaistuspotkun arvoisesti. Pallon taakse asettui totuttuun tyyliin Silja Tuominen, joka laukoi pallon varmasti alakulmaan, 0-1.

Puolen tunnin pelin kohdalla pallo saatiin edustusjoukkueen sopimuspelaajan, mutta kakkosjoukkueen maalilla ottelussa torjuneen Nelli Hautamäen vartioiman maalin tolppaankin, mutta edustuksen johto ei kasvanut.

Maalin ja tolppalaukauksen jälkeen kakkosjoukkue sai puolestaan hyvin painetta edustuksen Meri Hämäläisen maalin lähettyville. Ensin tunteita aiheutti edustusjoukkueen kapteeni Laura Laurikaisen katko boksin rajalla, jossa erotuomari Ksenia Koulik ei nähnyt rikkeen arvoista suoritusta. Hetki tämän jälkeen kakkosjoukkueen Vanessa Leppänen pääsi nousuun vasenta kaistaa pitkin, mutta Hämäläisen maali pysyi varjeltuna.

Vihreäpaitainen vierasjoukkue hyökkäsi paljon vasemmalta laidalta ja yhdestä tällaisesta hyökkäyksestä Pessia Purhonen pääsi yrittämään viimeistelyä kymmenestä metristä. Numero 13 ei kuitenkaan saanut laukaustaan pysymään riittävän matalalla ja Hautamäen maalin verkko ei heilunut. Tuuli Viinikka oli pahanteossa jälleen pari minuuttia edellisestä tilanteesta. Edustusjoukkue pelasi Pessiaan kohdistuneesta rikkeestä aiheutuneen vapaapotkun nopeasti ja pallo päätyi Tuulille boksin sisälle. Vasemman jalan tykitys pysähtyi kuitenkin sivuverkon väärälle puolelle.

Ottelun ensimmäinen keltalappu nähtiin reilun 40. peliminuutin jälkeen, kun erotuomari näytti lappua vastikään U17-tyttöjen maajoukkueleirille valitulle kotijoukkueen Matilda Sarlinille.

Tauon viettoon siirryttiin vierasjoukkueen, eli edustusjoukkueen 0-1 johtoasemassa.

Toinen jakso

Sofia Määttä pääsi kokeilemaan ensimmäisenä viimeistelyä toisen jakson alussa. Oikean jalan veto blokattiin kuitenkin hienosti kakkosjoukkueen maalin edustalla. Pian tämän jälkeen Ilves/2 suoritti ensimmäisen pelaajavaihdon. Joukkueen kapteenina pelannut Sara Haapala siirtyi vaihdon puolelle ja hänet korvasi Kiira Kuoppala.

Kakkosjoukkueen vaihtojen jälkeen oli puolestaan edustuksen vuoro. Keskikentällä hienosti vääntäneet Armi Heikkilä ja Pessia Purhonen tekivät tilaa 55. minuutilla Aino Rasiselle ja kilpailullisen debyytin keltavihreissä tehneelle, TPS:stä saapuneelle Nella Kettuselle.

Reilun tunnin kohdalla edustusjoukkue pääsi hätyyttelemään vaarallisesti Nelli Hautamäen maalia, mutta pallo lipui vasemmalta ohi. Samassa tilanteessa kakkosjoukkue toi kentälle Nella Mäkysen ja viime kauden päätöspelissä edustusjoukkueessa debytoineen Elli Näsmanin. Elli Mäkipelkola ja toinen samaisessa päätöspelissä Kansallisessa Liigassa debytoinut pelaaja, Jenni Järventaus tekivät kentällä tilaa.

Ottelun 67. minuutin kohdalla matsin aikana useaan kertaan ”paremmalla” vasemmalla jalallaan kokeillut varakapteeni Saana Tuomala päätti antaa ”huonomman” oikean jalkansa puhua. Lopputuloksena upea laukaus oikeaan yläkulmaan ja edustusjoukkue siirtyi kahden maalin karkumatkalle.

Kun ottelun varsinaista peliaikaa oli parikymmentä minuuttia jäljellä, kotijoukkueen Maija Jämsä merkkautti itselleen ottelun toisen keltaisen kortin.

Saana kun pääsi maalien makuun, niin loppua ei meinannut näkyä. 74. peliminuutin kohdalla keskikenttäpelaaja pamautti illan toisen maalinsa, tällä kertaa alakulmaan, tilanne 0-3. Muutama minuutti Saanan toisesta maalista, todellisella pelipäällä ollut Tuuli Viinikka nousi boksiin ja löysi hienosti syötöllään Nella Kettusen. Nella ei tästä erehtynyt ja vei vierasjoukkueen neljän maalin karkumatkalle. Maali oli Nellan ensimmäinen keltavihreissä, onnittelut!

Ottelua oli jäljellä enää noin neljän minuutin verran, mutta kaksi maalia ei riittänyt varakapteeni Tuomalalle. Aino Rasinen ei lähtenyt ruokkimaan Tuulia vasemmalla laidalla, vaan tiputti pallon taaksepäin Saanalle. Tämän tulinen laukaus vasemmalla jalalla lähti kuudentoista-alueen rajalta ja yllätti jengallaan maalivahti Hautamäen. Saanan kolmas ja edustusjoukkueen viides.

Näihin 0-5 lukemiin myös kauden ensimmäinen kilpailullinen ottelu lopulta päättyi ja edustusjoukkue nappasi Suomen Cupin alkulohkon avauspisteet.

Kommentit

Hattutempun iskenyt Saana Tuomala kommentoi pelin jälkeen, että vedoissa kuulemma on vielä parannettavaa, eikä hän ollut niihin täysin tyytyväinen. Sanankäänteet olivat sellaisia, että ei laiteta niitä tähän!

Tyytyväinen puolestaan oli edustuksen päävalmentaja J-P Berg, joka piti siitä, mitä Pirkkahallin tekonurmella näki keskiviikkona ja antoi kehuja myös kakkosjoukkueen suuntaan.

”Peliesitykseemme ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Lähtökohtaisesti tällaiset seuran omaa kakkosjoukkuetta vastaan pelattavat ottelut eivät ole ollenkaan helppoja. Lisäksi Ilves/2 on täynnä todella lupaavia nuoria pelaajia ja joukkueen valmennus on laadukasta. Meillä oli erittäin poikkeuksellinen kahden ja puolen viikon jakso tähän matsiin ilman oikeastaan yhtään ’normaalia’ treeniä, koska lähes koko joukkue oli samaan aikaan sairaana toista viikkoa. Pelaajat saivat kuitenkin revittyä itsestään tämänhetkisen fyysisen maksiminsa kentälle ja tahtotila voittaa oli kova.

Hienoa oli myös, että pystyimme nostamaan pelillistä tasoamme ottelun edetessä ja toinen jakso olikin pelillisesti meiltä jämäkämpi ja maalirikkaampi. Viiden maalin lisäksi saimme luotua runsaasti maalipaikkoja ja toisaalta taas pidettyä vastustajan poissa vaarallisista maalipaikoista todella hyvin koko pelin ajan. Nyt katseet on kuitenkin jo syytä siirtää kohti viikonloppua ja uutta Suomen Cupin peliä kohti.”

Ottelu näkyi suorana lähetyksenä Aamulehden verkkosivuilla. Matsin selosti Rasmus Junila ja kommentaattorina toimi Markus Paananen. Tallenteen kamppailusta voi katsoa Aamulehden sivuilta.

Seuraava ottelu luvassa jo lauantaina

Montaa päivää edustusjoukkue, saati kakkosjoukkue eivät ehdi huilaamaan, sillä seuraavat ottelut joukkueilla ovat luvassa jo lauantaina 5. helmikuuta. Ilves/2 matkustaa Espooseen FC Hongan vieraaksi, tuo ottelu alkaa kello 17:00.

Edustusjoukkue puolestaan saa Pirkkahalliin vieraakseen TPS/T18:n, joka on aika lailla uusi tuttavuus. Kenties entisillä TPS-pelureilla, Meri Hämäläisellä ja Nella Kettusella on hyvää sisäpiirin tietoa joukkueesta! Ottelu Ilveksen ja TPS/T18:n välillä alkaa lauantaina kello 13:00. Tuonkin Cup-ottelun voi katsoa Aamulehden kautta.

FC Honka ja TPS/T18 eivät ole vielä Cup-taivaltaan avanneet, vaan joukkueet kohtaavat sunnuntaina 20. päivä helmikuuta.