Yhdistä ammattimainen jalkapallo ja korkeakouluopinnot Tampereella

Tampereen seutu on yksi Suomen nopeimmin kasvavia keskuksia, joka tarjoaa valtavasti opiskelumahdollisuuksia yläkoulusta toiselle asteelle ja korkeakouluun asti. Kevään 2024 korkeakoulujen yhteishaku on auki 13.–27.3.2024.

Ammattikoulun tai lukion jälkeen urheilijalla on monta mahdollisuutta jatkaa kaksoisuraansa: urheilun ja opiskelun yhdistäminen, urheilun ja muun työuran yhdistäminen tai urheileminen ammattilaisena. Vaikka ammattiurheilijoiden määrä on kasvussa Suomessa, vain pieni osa urheilijoista pystyy urheilemaan täysin ammattilaisena. Tampereen kaikki korkeakoulut toimivat yhteistyössä urheiluakatemian ja sitä kautta lajien kanssa. Tampereella henkilökohtaisen opinto-ohjauksen ja jalkapalloilijan elämäntilanteeseen sopivan rytmityksen avulla voidaan suunnitella opintojen eteneminen urheilu-ura huomioiden.

Miksi yhdistää jalkapallo ja korkeakouluopinnot?

Kaksoisuraa kannattaa jatkaa korkea-asteelle ainakin näistä syistä:

  1. valmistaudut urheilu-uran jälkeiseen elämään
  2. saat tukiverkon, jos siirtymä junioreista aikuisten sarjaan ei onnistu tai urheilu-ura päättyy loukkaantumiseen
  3. saat mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen kehittymiseen

Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana Olympiakomitean Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -auditoinnissa keväällä 2024. Laatumallin tavoitteena on parantaa huippu-urheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja urheilussa kehittymistä tukien.

Viime vuonna alkanut työ kohti auditointia on tuottanut jo tulosta. Akatemiaurheilijoiden ohjauksen mallia on kehitetty moniammatillisessa työpajassa. Mallin tavoitteena on lisätä tietoisuutta urheilijan kaksoisurasta ja akatemiaurheilijoiden joustavista opintopoluista. Samalla jaetaan hyviä käytänteitä eri tutkinto-ohjelmien välillä.

Prosessissa on tunnistettu seuraavat kehittämiskohteet:

  1. Urheilusta hankitun osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja opinnollistaminen
  2. Pakollisten harjoittelujen kehittäminen
  3. Hyvien käytänteiden kokoaminen ja jakaminen
  4. Urheilijoiden verkostoitumisen edistäminen

Tämä työ tulee näkymään jo syksyllä 2024 aloittaville opiskelijoille parempina kaksoisuramahdollisuuksina. Myös Tampereen yliopisto hakeutuu seuraavassa vaiheessa Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -auditointiin.

Hae opiskelemaan Tampereelle!

Korkeakoulujen kevään 2024 toinen yhteishaku 13.-27.3.2024

Opinnot korkeakoulussa – Tampereen Urheiluakatemia

Korkea-aste ja Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu – Suomen Olympiakomitea

Uusi Tammelan stadion toimintaympäristö Suomen johtava pelaajakehitysympäristö

Ilves on Suomen suurin jalkapalloseura ja johtava pelaajakehitysympäristö. jossa pelaajalle pystytään tarjoamaan kokonaisvaltainen kaksoisura toimintaympäristö yhdessä seuran, oppilaitosten, Tampereen urheiluakatemian ja sidoskumppaneiden kanssa. Yhdessä Ilves ammattivalmentajien ja asiantuntija verkoston kanssa pelaajalle tehdään henkilökohtainen urasuunnitelma, jonka avulla pystytään tarjoamaan tasapainoinen kaksoisura polku, jossa pelaaja pystyy keskittymään ammattimaiseen urheiluun ja suorittamaan opiskelut menestyksekkäästi.

Ilveksen huippupelaaja kehitystoiminta keskittyy uudelle ja modernille Tammelan Stadionille. Stadion on uuden ajan huippustadion, joka tarjoaa loistavan toimintaympäristön harjoitteluun keskeisellä sijainnilla kaupungin ytimessä ja koulujen lähellä.

Ilves jalkapallo ja Tampereen Urheiluakatemia toteuttaa yhdessä Palloliiton kanssa myös kolmikanta hybridiakatemia ohjelmaa, jossa Ilves vastaa pelaajien valmennuksesta, olosuhteista ja pelaajakehityksestä, Tampereen Urheiluakatemia asiantuntijaverkostosta ja kouluyhteistyöstä sekä Palloliitto kansainvälisen vertailutiedon saamisesta ja kokonaisuuden koordinoinnista.

Hybridiakatemiajoukkueet ovat Ilveksessä Miesten 2 (M2), joka pelaa miesten kakkosta ja naisten2 (N2), joka pelaa naisten ykköstä. Molemmat joukkueet tekevät tiivistä yhteistyötä luonnollisesti Ilveksen miesten Veikkausliiga ja naisten Kansallisen liigajoukkueen kanssa sekä T18 ja P17/P20 SM joukkueiden kanssa. Ilves mallin vahvuus on erityisesti, miesten/poikine ja naisten/tyttöjen korkeimpien sarjapaikkojen tuoma mahdollisuus, että jokaiselle pelaajalle löytyy oikean tasoinen harjoitus ja peliympäristö. Hybridiakatemia valmennustiimien apuna toimii Tampereen Urheiluakatemian moniammatillinen asiantuntijatiimi. Asiantuntijatoiminnan avulla pelaajia pystytään auttamaan kokonaisvaltaisesti ja huomioimaa yksilölliset kehitystarpeet kuten, henkinen/ravinto valmennus, kokonaisrasitus, testaus sekä harjoitusaikojen ja lukujärjestyksen optimointi.

Tampereen urheilukatemia

Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus ja sen johtama Tampereen urheiluakatemiaverkosto muodostavat Tampereelle yhden kuudesta valtakunnallisesta huippu-urheilukeskuksesta. Urheiluakatemia on urheilun tukiverkosto, josta löytyy osaamista urheilun ja opiskelun yhdistämiseen, valmennukseen ja muuhun urheilun asiantuntijatoimintaan (mm. fyseoterapia, ravitsemus ja lääkäritoiminta). Tutustu jäsenetuihin.

Kaksoisurakysymyksissä auttaa:

Krista Kyyrönen
Kaksoisurakoordinaattori
Tampereen Urheiluakatemia
krista.kyyronen@varala.fi
044 345 9920

Kirsi Mänty
Tampereen korkeakouluyhteisön akatemiayhteyshenkilö
kirsi.manty@tuni.fi
050 421 1065

Jalkapallo kysymyksissä auttaa

Joonas Laurikainen
Ilves hybridiakatemiajohtaja
joonas.laurikainen@ilves.fi
0451624406

Janne Räsänen
Ilves Ry urheilutoimenjohtaja
janne.rasanen@ilves.fi
0407495199