Vuoden tyttöpelaaja Sofia Määttä jatkaa Ilveksessä

Sofia Määttä juhlisti debyyttimaaliaan Kansallisessa Liigassa tähän tapaan. Kuva: Joope Erkkilä.

Yhteistyöseura Rauman Pallo-Iirojen kasvatti Sofia Määttä nousi jo viime kesän lopulla Ilveksen edustusjoukkueen rinkiin ja pääsi pelaamaankin sarjan loppuvaiheessa. Kovaa jälkeä Ykkösessä tehnyt Määttä valittiin myös Vuoden tyttöpelaajaksi.

Loppukauden komeetta Sofia Määttä allekirjoitti jatkosopimuksen Ilveksen kanssa. 16-vuotias lahjakas pelaaja on siitä luonnollisesti mielissään.

”Hienolta tuntuu totta kai. Tämä on minulle ensimmäinen varsinainen kunnon sopimus. Kiva päästä aloittamaan eka kokonainen kausi Kansallisessa Liigassa.”

Aivan näin hienoa kautta Sofia ei uskaltanut ennakoida kauden alussa. Loistavat esitykset B-tytöissä, Ykkösessä, Kansallisessa Liigassa sekä maajoukkueissa kertovat kaiken menneen lopulta nappiin.

”Jos muistelee, millaisin miettein koko kauteen lähdettiin, niin oli vähän parempi kausi mitä odotin. Alussa kun ei ollut varmuutta edes pelien alkamisesta. Vaikka kausi menikin todella hyvin, niin en osannut odottaa pääseväni vielä pelaamaan Liigassa. Pääasia oli, että sain treenata heidän kanssaan. Peliminuutit olivat sitten ekstra mukava plussa kaudelle. Olin jo harjoituksissa kyllä huomannut pärjääväni, joten ei peleihin pääsykään mitenkään jännittänyt.”

Sofia pääsi pelaamaan edustusjoukkueessa kolme peliä, joissa kahdessa hän iski maalinkin. Hän ei kovin suuria eroja nähnyt Kansallisen liigan ja Ykkösen pelien välillä.

”Ei mikään tosi iso ero ollut, tuo pelikovuus erottui selvimmin. Pelin tempo oli koko lailla samaa luokkaa.”

Sofia muutti syksyllä Tampereelle, muun perheen jäädessä Raumalle. Syy muuttoon on luonnollisesti halu kehittyä jalkapalloilijana.

”Tampereella on paremmat edellytykset kehittyä pelaajana. Olisin toki voinut sielläkin jatkaa, silloin olisin joutunut ehkä hakemaan poikajoukkueiden harjoituksista kovuutta. Mukavampi on kuitenkin harjoitella ja pelata naisten joukkueessa.”

Tampereella Ilveksen lisäksi nuoren aikataulusta löytyy Sammon urheilulukion opiskeluita sekä Tampere Football Academyn toimintaa.

”Täällä Tampereella käyn nyt koulua, lukion eka luokka menossa. Akatemian mukana en kauheasti enää ehdi käymään, joskus aamuharjoituksissa. Ilveksen harjoitukset ovat nyt etusijalla. Hyvin olen tänne sopeutunut ja viihtynyt, pääseehän täältä helposti viikonloppuisin Raumalle.”

Vuoden tyttöpelaajan valinta

Kauden päätteeksi oli Sofialle luvassa todella hieno huomionosoitus – valinta Vuoden tyttöpelaajaksi. Valinta oli mieluinen, mutta tuskin tuo hänelle paineita onnistua jatkossakin vähintään yhtä hyvin.

”Olihan se hieno tapa päättää kausi. Palkintohan tuli sitten jälkeenpäin postissa. Olisi ollut hienoa se käydä pokkaamassa itsekin, mutta näin tällä kertaa. Ei se mitään paineita tuo tullessaan. Hyvähän se on, jos nimi tulee palkinnon myötä tutuksi ja ihmiset alkavat seuraamaan.”

Sofia myös tiedostaa hyvin omat vahvuutensa sekä kehityskohdat.

”Nopeus on vahvin ominaisuuteni, varsinkin 1vs1-tilanteissa ohittaminen. Pelikovuudessa on varmaan eniten kehitettävää ja ainahan voi viimeistelyäkin parantaa.”

Ilveksen joukkueen ikärakenne on melkoisen nuori, mutta Sofia muistuttaa iän olevan pelkkä numero.

”Ei se mikään paha asia ole, että joukkueessa on paljon nuoria pelaajia. Taitotaso näkyy kyllä kentällä, ei se ikää katso. Ja onhan meillä muutama kokeneempikin pelaaja mukana.”

Kauden tavoitetta ei joukkue ole vielä asettanut, eikä Sofiakaan osaa vielä joukkueiden voimasuhteista sanoa mitään.

”Vielä on aika paha sanoa niin omasta kuin muistakaan joukkueista, yhtään harjoituspeliä ei ole vielä pelattu. Niitä pelejä tässä on jo odotettukin. Suomen Cup alkaa helmikuussa ja sitä ennen pelataan muutama harjoituspeli.”

Kovana maalintekijänä Sofialta löytyy kaksikin mieluisinta tapaa tehdä maali.

”Jaa-a, toisaalta joku boxin reunalta vedetty kuti on hieno, mutta ehkä kuitenkin semmoinen itse boxiin ajaminen ja sieltä viimeistely on se makein tapa tehdä maali.”