Saarelta ei pisteitä irronnut – erikoistilanteet koituivat kohtaloksi

Keltavihreät jäivät pisteittä saarella. Seuraava vierasreissu on edessä pääkaupunkiin!

Åland United – Ilves 4-0 (3-0)

Ilves ei pystynyt venyttämään voittoputkeaan enää Maarianhaminassa. Kotijoukkueen terävyys varsinkin erikoistilanteissa sekä ulkomaalaispelaajien vahvat otteet koituivat tupsukorvien kohtaloksi.

Kotijoukkue ÅU oli erittäin vahvalla pelipäällä emännöidessään Ilvestä lauantaisessa ottelussa. Salama-alku sekä vahvuus erikoistilanteissa antoivat kotijoukkueelle kolmen maalin johdon jo alle puolessa tunnissa. Saarelaisten ulkomaan hankinnat ovat osoittautuneet loistaviksi pelaajiksi ja he pitävät ÅU:n mukana mitalitaistossa.

Ilveksellä oli vaikeuksia päästä hyödyntämään omia vahvuuksiaan varsinkin hyökkäyspelissä. Kotijoukkue piti huolen, etteivät keltapaidat päässeet boksin sisältä maalia edes yrittämään.

Kamppailu viimeisestä paikasta Mestaruussarjaan käy kuumana. Paikkaa nyt hallussaan pitävä HPS kohtaa vielä ONS:n kotonaan ja saapuu runkosarjan viimeisellä kierroksella Ratinaan Ilveksen vieraaksi. FC Honka on kahden pisteen päässä HPS:stä, mutta heillä on enää jäljellä vierasottelu ÅU:ta vastaan.

Ilves on tällä hetkellä neljä pistettä HPS:n perässä. Noustakseen Mestaruussarjaan, täytyy tupsukorvien voittaa sekä HJK vieraissa että HPS kotona. Samalla HPS ei saisi saada pistettä enempää oululaisilta.

Avausjakso

Kotijoukkue Åland United antoi heti ensimmäisellä minuutilla osoituksen vahvuuksistaan. Ottelun toisesta hyökkäyksestä Uuden-Seelannin maajoukkuehyökkääjä Jacqueline Hand pääsi ohjamaan Olivia Uleniuksen matalan keskityksen ohi Meri Hämäläisen. Sama kaksikko oli lähellä onnistua heti perään, osien ollessa ainoastaan toisin päin. Ulenius ei kuitenkaan saanut riittävän hyvää kosketusta palloon.

Ilveksen omat hyökkäykset olivat harvemmassa eikä syötöt hyökkäysalueella olleet riittävän laadukkaita murtamaan emäntien tiivistä puolustusta. Toisen osumansa ÅU teki melko kevyesti tuomitusta rangaistuspotkusta. Kapteeni Laura Laurikainen esti tuomarin mielestä yhdysvaltalaisen Sarah Mary Troccolin etenemisen käsin, mutta osuma näytti katsomoon kuitenkin melkoisen kevyeltä. Monica Hagström sijoitti pallon oikeaa tolppaa hipoen maaliin, Merin hyvästä yrityksestä huolimatta.

3-0 osuma tuli melkoisen nopeasti pilkun jälkeen, tällä kertaa kulmapotkusta. Meri sai nyrkkeiltyä Hagströmin laukoman pallon, mutta ensimmäisenä irtopalloon pääsi ex-Ilves Sanni Ojanen, joka puski pallon lopulta verkkoon.

Ilveksen paras maalipaikka syntyi vasta jakson lisäajalla, kun Saana Tuomala pääsi kokeilemaan laukauksensa tarkkuutta. Matala laukaus painui kuitenkin hiukan ohi maalin. Jakso oli kokonaisuudessaan kotijoukkueen vahvaa painostamista, kuten lukematkin sen osoittavat.

Toinen jakso

Kotijoukkueen neljäs ja samalla ottelun viimeinen osuma syntyi jälleen erikoistilanteesta. Riikka Liljan laukomaan sivuvapariin pääsi päineen väliin portugalilainen Margarida Salvado de Sousa ja tämä nikkasi pallon etunurkkaan jättäen Merin vaille mahdollisuuksia torjuntaan.

Ilveksellä maalipaikat olivat olleet harvassa ja jakson ensimmäinen tilanne siunaantui Sofia Määtälle, jonka laukaus leijaili kuitenkin yli maalin. Ilves kuitenkin haki sinnikkäästi maalia ja saikin loppua kohti yhä enemmän tilaisuuksia sen tekemiseen.

Saanalla oli myös loistava paikka avata maalitili, mutta tälläkin kertaa pallo painui hiukan tolpan väärälle puolelle. Samoin vaihdosta sisään tullut Jenni Kantanen oli lähellä maalintekoa matalalla laukauksellaan, siihen kuitenkin kotijoukkueen maalilla ollut yhdysvaltalaisveskari Elaine Burdett sai venytettyä näppinsä väliin.

Vielä ennen loppua pääsi Sofia M. pilkun kohdalta tuikkaamaan palloa kaimansa Sofia Laineen loistavasta keskityksestä, mutta ahdistettuna ei pystynyt Burdettia ohittamaan. Myös Jenni pääsi kertaalleen hakemaan takanurkkalaukausta, pallo painui kuitenkin jälleen kerran hiukan ohi maalin.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja J-P Berg oli luonnollisesti pettynyt tulokseen. Joukkue ei pystynyt toteuttamaan pelisuunnitelmansa kuin vasta ottelun toisella jaksolla.

”Olimme hyvin valmistautuneet otteluun jo viikon harjoituksissa. Saarelle lähdimme jo perjantaina, joten senkin suhteen valmistautuminen sujui hyvin. Kaupissa Åland aloitti meitä vastaan salama-alulla ja sitä meidän piti lähteä pelaamaan nyt pois. Siinä kuitenkin epäonnistuimme pahoin ja kotijoukkue iski heti ensimmäisellä minuutilla. Ehkä siitä sitten syntyi jokin henkinen lukko ja koko avausjakso oli meiltä huono.”

Vaikka tauolle lähdettiin kolmen maalin tappioasemassa, niin Ilves uskoi yhä mahdollisuuteen päästä ottelussa tasoihin.

”Puhuttiin tauolla pelistä ja saatiinkin palautetta muodostelma sille tasolle, millä sen olisi pitänyt alussakin olla. Pelaajien etäisyydet kasvoivat avausjaksolla aivan liian suuriksi, mutta toisella jaksolla sitä pystyttiin parantamaan. Åland onnistui kuitenkin vielä yhden tekemään, emmekä itse onnistuneet omista paikoista maalia iskemään.”

Åland teki kolme maaliaan erikoistilanteista, kaksi näistä puskemalla. Näitäkin tilanteita joukkue oli harjoitellut.

”Tiedettiin Ålandin olevan vahva erikoistilannejoukkue ja niitä olimme treeneissä harjoitelleet. Silti kaksi maalia onnistuivat puskemaan. Ensimmäisessä pystyttiin eka pusku vielä hoitamaan, mutta jälkitilanteelle emme mahtaneet mitään.”

Toisen jaksoon pelaamiseen J-P oli tyytyväinen, vaikkei maalihanat auennetkaan.

”Pelissä näkyi jo paljon hyviä juttuja ja varsinkin vaihtopenkiltä saatiin paljon lisäenergiaa. Pystyimme luomaan ihan hyviäkin maalipaikkoja, mutta tällä kertaa ei sihti ollut kohdillaan. Todella vahvaa pelaamista jälleen Määtältä, samoin Jenni pelasi vahvasti sisääntulonsa jälkeen.”

Runkosarjaa on vielä jäljellä kaksi ottelua. Joukkue lähtee edelleen tavoittelemaan sitä, mikä ennen kautta asetettiin tavoitteeksi, eli pääsyä Mestaruussarjaan. Seuraava koitos on lauantaina Helsingissä, kun HJK emännöi keltavihreitä.

13.8.2022, Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina

Maalit:

1’ Hand Jacqueline 1-0

23’ Hagström Monica 2-0

27’ Ojanen Sanni 3-0

51’ Salvado de Sousa Margarida 4-0

Varoitukset:

79’ Troccoli Sarah Mary (ÅU)