Päävalmentajan paikalta väistyvä J-P Berg niputtaa kauden pakettiin – ”työntäyteinen ja opettavainen kausi”

J-P Bergin ja keltavihreiden kausi päättyi menneenä viikonloppuna FC Honkaa vastaan.

Ilves sijoittui Kansallisessa Liigassa lopulta kahdeksanneksi, joka jäi kauas joukkueen omasta tavoitteesta. Ensimmäistä kauttaan joukkuetta valmentanut J-P Berg myöntää kauden olleen haastava, mutta erittäin opettavainen.

Kauden päätösottelussa FC Honkaa vastaan Ilves ei päässyt lähellekään omaa tasoaan ja jäi jopa maaleitta. Tappio jätti aavistuksen verran katkeran maun kaudesta, jossa sijoituksesta huolimatta oli paljonkin eteenpäin menemistä.

Ehkä siitä syystä päävalmentaja J-P Bergin ensimmäiset kommentit koko kauden suorituksesta alkoivat hieman negatiivisista asioista.

”Kausi oli erittäin työntäyteinen ja haastava, pinnat olivat todella tiukassa. Emme päässeet sijoituksen suhteen tavoitteeseemme. Varsinkin kauden alku oli meille hankala ja kun voittoja ei tullut, se teki vähän kaikesta hiukan haastavampaa.”

Ensimmäisen ”purkauksen” jälkeen valmentajan kasvoille nousi jälleen tuttu hymy ja positiiviset aiheet nousivat esiin.

”Oli todella hienoa päästä työskentelemään motivoituneiden pelaajien ja taustahenkilöiden kanssa. Meillä oli ja on edelleen melkoisen nuori joukkue, jossa on tunnollisia ja eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Henki ja ilmapiiri joukkueessa oli koko ajan todella hyvä, myös vaikeina hetkinä.”

Kauden viidestä ensimmäisestä ottelusta Ilves saalisti ainoastaan yhden voiton. Vaikea alku jätti jälkensä joukkueen tekemiseen koko kauden ajaksi, eikä haluttua tasaisuutta löytynyt oikein missään vaiheessa.

”Koko sarja ja sen joukkueet olivat itselle aivan outoja alussa, silläkin oli varmasti oma merkityksensä. Meille tehtiin aivan liian paljon maaleja, emmekä pystyneet haastamaan varsinkaan kärkijoukkueita. Itselle tuli melkoisena yllätyksenä joukkueiden väliset todella suuret tasoerot. Aivan liikaa meidän pelimme vaihteli sekä pelistä toiseen, että jopa pelien sisällä. Emme pystyneet ulosmittaamaan itsestämme kaikkea edes kaikista niistä peleistä, jossa pisteitä olisi ollut tyrkyllä.”

Toisena ongelmana alkukaudella oli tehottomuus maalintekotilanteissa, tai peräti vaarallisten tilanteiden luomisessa. J-P ja muu valmennus paneutui tähän kesätauolla.

”Emme pystyneet luomaan kunnolla tilanteita emmekä olemaan vaarallisia vastustajien puolustukselle. Kesätauolla muutimme hiukan ryhmitystä, siirrettiin pelaajia lähemmäksi toisiaan kentällä. Harjoittelimme paljon mm. murtautumista keskeltä. Tämä näkyikin tauon jälkeen.”

Nuorelta joukkueelta puuttui myös riittävää kovuutta taistella pisteistä. Kiltin joukkueen maine oli tullut jo edelliskaudella, tähänkin valmennus puuttui.

”Pelin kovuus oli selkeä ongelma. Sitä saatiin kyllä harjoittelemalla parannettua ja sen eteen tehtiin töitä joka harjoituksessa. Tässä mielestäni onnistuimme hyvin. Loppukaudesta hyökkäyspelimme oli paljon monipuolisempaa sekä vaarallisempaa, kun kamppailuita alettiin voittamaan.”

Kun J-P pääsi vauhtiin analyysissään, alkoi parannuskohteita muistua mieleen enemmänkin.

”Kyllä kauden aikana jouduimme käymään todella paljon erikoistilanteiden puolustamista, niin yksilön kuin joukkueenkin suhteen. Siihen saatiin kyllä parannusta, mutta melko epätasaiseksi sen onnistuminen kuitenkin jäi.”

Valmentajan puheista paistaa läpi se, että joukkue oli nuori ja kokematon kauden alussa ja parannuskohteista toiseen jouduttiin siirtymään ehkä liiankin nopeasti.

”Olihan se vähän sellaista, että kun yhteen asiaan paneuduttiin ja saatiin se kuntoon, niin ne asiat tuppasivat unohtumaan, kun keskityttiin seuraavaan asiaan. Toki haastetta toi myös kokoonpanon ongelmat. Rosterin saamiseen haluttuun kokoonpanoon meni aivan liian kauan aikaa. Meillä oli aika paljon loukkaantumisia ja erilaisia sairasteluita. Ei taidettu missään vaiheessa saada kaikkia profiilipelaajia yhtäaikaisesti kentälle.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kapteenistoon kuuluva Anna Olmala sai johtajuudestaan kehuja J-P Bergiltä. Kuva: Joope Erkkilä.

 

Joukkueessa oli monia onnistujia

J-P näkee joukkueessa ja päättyneessä kaudessa paljon sellaista hyvää, mikä tulee auttamaan joukkuetta lähitulevaisuudessa taistelemaan mitaleista.

”Ilves oli ja on tosi rohkea ja aktiivinen joukkue. Se pystyy hyökkäämään monipuolisesti ja aggressiivisesti. Pelasimme nopeaa ja tehokasta tilanteenvaihtopeliä, joka tosin välillä kostautuikin. Seurassa on paljon eri maajoukkueissa olevia pelaajia, tällä kaudella aivan uusiakin pelaajia pääsi leireille mukaan.”

Pelaajien kehittymisessä J-P kokee valmennustiimin kanssa onnistuneensa.

”Kyllä todella moni pelaaja pystyi nostamaan omaa tasoaan, osa vielä reilustikin. Voisin kaikkikin nimetä, mutta ainakin Jenni, Pipsa, Sofia Laine, Heta ja Tuuli tulevat ensimmäisenä mieleen. Aino Rasinen pelasi todella upean kauden. Hän sopeutui rooliin kuin rooliin ja oli erittäin tärkeä pelaaja läpi kauden. Anna Olmalan merkitys varsinkin alkukaudella oli merkittävä. Hän toimi hengenluojana ja nuorten pelaajien tukena niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Myös peräti yhdeksän nuorta pelaajaa teki ensiesiintymisensä Kansallisessa Liigassa tällä kaudella. Se on huikean suuri määrä!”

J-P kokee kauden antaneen hänelle erittäin paljon. Valitettavasti elämässä tulee kuitenkin tilanteita, jolloin joutuu kipeitäkin ratkaisuja tekemään. J-P vetäytyy perhesyistä pienelle aikalisälle ja toistaiseksi pois joukkuevalmennuksen parista. Hänen tilalleen tulee viime kaudelta tuttu Anssi Ylinen, jolle J-P jättää hyvän aihion hiottavaksi vielä paremmaksi.

”Tämä kausi antoi minulle todella paljon. Oli todellakin erilaista, mihin olin tottunut ja välillä itsekin jouduin opettelemaan asioita kantapään kautta. Huikea kokemus, huikea joukkue sekä huikea työyhteisö. Meillä kaikilla oli yhteinen päämäärä, jota ei nyt kuitenkaan saavutettu. Tästä on Anssin hyvä jatkaa, joukkue on hänelle tuttu ja pelaajat vuotta vanhempia sekä kokeneempia, vaikkakin edelleen melko nuori. Varmasti tulen jatkamaan tavalla tai toisella jalkapallon parissa, mutta joukkuevalmentamiseen ei tällä hetkellä elämäntilanne anna myöten.”

 

Näin mennyttä kautta analysoi aina niin positiivinen ja ystävällinen J-P Berg, jolle koko Ilves-yhteisö toivottaa pelkkää hyvää ja pikaista paluuta keltavihreän jalkapalloilun pariin!

Edustusjoukkueen päävalmentajaksi hyppäävän Anssi Ylisen taustatiimistä kerrotaan myöhemmin lisää.

Teksti: Mika Laakso.