Keltavihreille toinen Suomen Cupin voitto putkeen – lohkovaihe laitetaan pakettiin ensi lauantaina!

Keltavihreät juhlimassa Tuuli Viinikan maalia. Tuuli säesti kahdella maalillaan lauantain maalitulista. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves sai vieraita Varsinais-Suomesta, kun joukkue emännöi Suomen Cupin alkulohkon toista ottelua Pirkkahallissa. TPS/T18 ei ollut vielä Cup-taivaltaan avannut, Ilves puolestaan voitti Cupin avauksessaan Ilveksen kakkosjoukkueen lukemin 0-5 (0-1) keskiviikkoiltana.

Jos et vielä matsia nähtnyt, niin koko ottelun TPS/T18:a vastaan voi katsoa uudelleen Aamulehden kotisivuilta!

J-P Berg teki Cupin avausottelusta kaksi muutosta toiseen otteluun. Joanna Simola ja Nella Kettunen nousivat avauskokoonpanoon, Noora Hämäläinen ja Jenni Kantanen aloittivat lauantain matsin vaihtopenkin puolelta.

Ensimmäinen jakso

Ottelu ei ehtinyt vanhentua kuin vajaat pari minuuttia, kun Silja Tuominen lähetti korkean keskityksen vierasjoukkueen boksiin. Pallo tuli kuin tarjottimella avaukseen nousseen Nella Kantasen linjalle, ja keskikenttäpelaajalla oli helpohko työ putata pallo sisään.

Kotijoukkue painoi kovasti mustavalkoisten päätyyn, mutta ottelun toista maalia saatiin odottaa reilun vartin kohdalle. Keskikentän primus motor Armi Heikkilä pisti Tuuli Viinikan juoksuun vasemmalta laidalta ja vauhtikone painoi aina päätyrajalle asti. Syöttö takaviistoon ja toisesta aallosta paikalle hiipi Saana Tuomala, joka iski pallon verkkoon. Maali oli Saanan Cup-kauden neljäs.

Armi oli vahvasti mukana myös vartin päästä edellisestä maalista syntyneessä kolmannessa osumassa. Syötönkatko, nopea jatko Silja Tuomiselle oikealle. Siljan harhautus vei mustavalkoisten puolustusta sen verran, että kenellekäs muulle, kuin Saana Tuomalalle avautui tilaa boksin sisältä. Saanan rauhallinen viimeistely painui sisään, siirtäen lukemat kolmeen nollaan.

Kymmenen minuuttia edellisestä, vahvasti puolustuslinjaan asettunut Anna Olmala jakoi hienon pallon vieraiden puolustusksen selustaan. Tuuli Viinikka kirmasi palloon, nousi röyhkeästi laatikkoon asti ja tökkäsi pallon sisään TPS:n maalivahti Venla Roineen jalkojen välistä.

4-0 lukemista siirryttiin Pirkkahallissa myös tauon viettoon!

Toinen jakso

Keltavihreät suorittivat tauon aikana yhden vaihdon, kun Kansallisen Liigan ja todennäköisesti myös Suomen Cupin paras joukkueenjohtaja Leena Työläjärvi näytti vaihtotauluissaan numeroita 19 ja 42. Edellisen ottelun avannut Noora Hämäläinen korvasi Sofia Määtän oikealla laidalla ja Pallo-Iirojen kasvatti pääsi huilaamaan.

Pitkään ei Noora ehtinyt kentällä olla, kun hänen joukkueensa iski lauantaipäivän viidennen osuman, aiemmista maaleista tutuiksi tulleet nimet olivat mukana myös tässä maalissa. Anna siirsi keskikentällä pallon vierelleen Armille ja tämän korkea syöttö pomppi vierasjoukkueen puolustuksen jalkojen välistä sopivasti jälleen Tuuli Viinikan vauhtilinjalle. Laitapelaaja seurasi tilanteen loppuun asti ja iski pallon verkkoon etukulmasta.

Kamppailun 56. minuutilla tämän vuoden tuleva maalikuningatar Saana Tuomala viimeisteli toisen perättäisen hattutemppunsa. Anna voitti pallon keltavihreille ja pelasi pallon Noora Hämäläisen kautta Pessia Purhoselle. Pessia laittoi keskiympyrässä pienen kikkakoulun käyntiin ja pallo päätyi koulupäivän jälkeen Saanalle. Numero ysin vasemman jalan laukaus reilusta parista kymmenestä metristä ei olisi paljoa enemmän yläkulmaan voinut mennä. Tämä veto kannattaa kaikkien junnujenkin katsoa! Tässä vaiheessa tilanne 6-0.

Kuudennen maalin jälkeen Ilves teki tuplavaihdon. Kahden maalin Tuuli ja yhden maalin Nella tekivät kentällä tilaa Sofia Laineelle ja Jenni Kantaselle. Sofia ei ensimmäisessä Cup-ottelussa ollut kokoonpanossa mukana, joten hänelle esiintyminen oli kauden ensimmäinen.

Viitisen minuuttia vaihdoista, Noora Hämäläinen merkkautti itsensä Cupin maalintekijätilastoihin. Sofia Laine hassutteli tuoreilla jaloilla vieraiden puolustusta ja syötti pallon vasemmalta kaistalta rangaistupisteen kohdalle. Paikalle oli hiippaillut oikean laidan Noora ja hän tälläsi pallon suoraan syötöstä vasemmalla jalalla verkon perukoille.

Vajaan 64. peliminuutin kohdalla vierasjoukkueen Elli Montin pääsi puolittain karkuun vasemmalta laidalta. Kotijoukkueen melko työttömänä maalinsa suulla ollut Meri Hämäläinen esti Montinin aikeet hyvällä torjunnallaan ja pallo lipui kulmapotkuksi. Muutama minuutti tästä, Aino Rasinen tuli keskikentälle, tilaa Ilves-kasvatille teki hyvin esiintynyt Pessia Purhonen.

Noin pari minuuttia tästä vaihdosta, oli luvassa Saana Tuomalan ottelun kaappi numero NELJÄ. Saana katkaisi TPS-avauksen keskialueella, pelasi nopean seinän Silja Tuomisen kanssa ja eteni boksin reunamille. Leikkaus vasemmalle ja kova laukaus yllätti vieraiden Roineen ja painui vastustamattomasti vasempaan yläkulmaan. 8-0.

Seuraavaa ja koko ottelun viimeiseksi jäänyttä maalia odotettiin 75. minuutille. Toisella puoliajalla oikean laidan omistukseensa ottanut Noora sai kunnian iski ottelun loppulukemat. Saana pelasi kulmapotkun matalana takaviistoon. Noora sai ladata oikeaa jalkaansa hyvän tovin ja kierteinen laukaus painuikin takakulmaan tolpan kautta. Keltavihreillä oli tosiaan vetohousut jalassa!

Ilves suoritti viimeisen vaihtonsa 79. minuutin kohdalla, kun paljon töitä tehnyt ja pari maalisyöttäkin jakanut Silja Tuominen teki tilaa numero kympille, Pipsa Saarilahdelle. Pipsa ei myöskään ollut avausottelussa kokoonpanossa, joten esiintyminen oli hänelle Cup-kauden ensimmäinen.

Viimeisen kymmenen minuutin aikana kotijoukkue haki vielä melko vimmatusti kymmenettä maalia. Anna Olmala oli lähellä iskeä ensimmäisen, Noora Hämäläinen kolmannen ja Saana Tuomala peräti viidennen maalinsa, mutta enempää osumia ei tosiaan nähty.

Kahden ottelun jälkeen keltavihreiden pistesarake näyttää kuutta ja maaliero 14-0.

Pääkoutsi Bergin mukaan joukkue toteutti aggressiivista pelisuunnitelmaa hienosti.

”Lähtökohtamme viikon toiseen otteluun oli nyt parempi kuin Cupin ensimmäiseen matsiin. Pelaajat olivat nyt fyysisesti valmiimpia. Lisäksi saimme edellisen pelin jatkeeksi pidettyä yhden harjoituksen, jossa pystyimme hieman tarkentamaan muutamaa taktista asiaa.

Lähdimme otteluun pitkälti samoilla painotuksilla kuin kakkosjoukkuettamme vastaan. Halusimme määrittää tempoa, olla aggressiivisia ja luoda paljon maalipaikkoja harjoiteltujen mallien mukaisesti. Tässä onnistuimmekin hyvin. Kokonaisuudessaan pelaajat suoriutuivat haasteellisesta viikosta erinomaisesti ja joukkueen asenne sekä henki oli aivan ensiluokkaista! Tästä on hyvä ponnistaa eteenpäin kohti ensi viikkoa ja lauantain Honka-peliä.”

Ilves/2:ta vastaan kolme maalia tehnyt ja turkulaisia neljästi kurittanut Saana Tuomala ei ollut tyytyväinen laukaustensa laatuun keskiviikon kamppailun jälkeen, mutta lauantain toisen alkulohko-ottelun jälkeen hän kommentoi ”laukausten olleen tällä kertaa jo parempia”. Hämeenlinnalainen on tehnyt kahteen otteluun nyt seitsemän maalia, jatkuuko maalivire myös liigavastus FC Honkaa vastaan?

FC Honka kaatoi Suomen Cupin avausottelussaan Ilves/2:n lauantaina 3-0 ja saapuu edustuksen vieraaksi lauantaina 12. helmikuuta. Matsi alkaa Pirkkahallissa kello 12:30!

Ilveksen Suomen Cupin lohkotilanteeseen voit tutustua Palloliiton tulospalvelussa.