Fiiliksiä päättyneestä sekä tulevasta kaudesta – äänessä päävalmentaja ”Lada” Lahtinen ja maalivahti Kiira Kaivola

Muun muassa tämä tulos avitti keltavihreitä säilyttämään sarjapaikan kaudelle 2021. Kuva: Joope Erkkilä.

Kauden 2020 viimeinen peli käytiin muutama viikko takaperin ja joukkue sai myös vietettyä jo kauden päättäjäisiä. Uuteen kauteen valmistautumisen keltavihreät aloittavat seuraavan viikon sisällä.

Joukkueen päävalmentajana toisen kokonaisen kautensa aloittava Mika ”Lada” Lahtinen niputti omin sanoin menneen kauden. Lahtisen joukkue piiskasi itsensä niin sanotusti kuiville kahden viimeisen ottelun voiton myötä.

”Kausi oli kaiken kaikkiaan erikoinen ja sellainen, jota ei välttämättä koskaan enää vastaan tule. Maailmanlaajuinen pandemia ensiksi, jolloin kukaan ei tiennyt tulevasta mitään ja sen jälkeen hyvin vuoristoratamainen kausi kaikkine tapahtumineen ja sattumuksineen.

Pelillisesti kausi aloitettiin hankalimmasta mahdollisesta otteluohjelmasta huolimatta suhteellisen hyvin ja voitimme muun muassa tulevan mestarin heidän kotikentällään. Sitten todella pitkä ja vaikea jakso, jossa lähes kaikki asiat, jotka vain voivat mennä pieleen, niin myös menivät. Onneksi kauden viimeisissä otteluissa kuitenkin saimme itsemme kuiville, se oli joukkueelta hieno suoritus kovaan paikkaan paineiden alla.”

Ensi kaudesta

”Ensi kauden joukkueen kokoaminen alkoi toden teolla oikeastaan vasta viimeisen ottelun jälkeen. Toki töitä oli tehty ja neuvotteluita käyty jo paljon aiemmin, mutta nopeasti huomasimme, että vaikea meidän on saada pelaajia kiinnitettyä, koska emme voi varmaksi sanoa sarjatasoa.

Pieniä muutoksia tulee sekä pelaajistoon, että myös taustoihin, mutta niinhän se aina menee. Menetämme joitakin selkeitä avainpelaajia, mutta meillä on onneksi jo seuraavia kasvamassa kovaa vauhtia tilalle ja eiköhän se meidän perusrunko säily hyvin kasassa. Lisäksi joitakin hankintoja on luvassa, joten saamme varmasti hyvän ja kilpailukykyisen joukkueen jälleen koottua. Hyvin ilvesläinen joukkue meillä on ensikin vuonna. Nuori, nälkäinen ja potentiaalinen.”

Fiilikset pelaajan näkökulmasta – Kiira Kaivola

Kauden kaksi viimeistä ja yhteensä seitsemässä ottelussa maalinsuulla torjunut maalivahti Kaivola pääsi myös tiivistämään kauden pelaajan näkökulmasta.

Mitkä olivat tuntemukset kauden päätöksen jälkeen?

”Päällimmäisenä ajatuksena helpotus siitä, että kausi saatiin päätökseen ajallaan, eikä tarvinnut lähteä valmistautumaan karsintoihin. Vaikka kausi ei tuloksellisesti ollut sitä mitä tavoiteltiin, niin viimeisiin peleihin onnistuttiin löytämään uusi vaihde ja niistä saatiin kaivettua riittävä tulos. Voittoon on huomattavasti mukavampi lopettaa kuin tappioon.”

Kausi oli liigauudistuksen ja koronan myötä hieman erilainen, huomasitko itse sitä jotenkin kauden mittaan? Vai tuntuiko pelaaminen ja reissaaminen ihan normaalilta?

”Kevät poikkesi tietysti täysin normaalista, kun kaikki treenasivat yksin, mutta itse en ainakaan pitänyt sitä erityisen rankkana. Kun kausi saatiin käyntiin, niin itse pelaamisessa muutokset eivät tuntuneet mitenkään. Reissaaminenkin oli lähes normaalia.”

Tuntuiko sinusta, että kausi jäi teillä kesken, kun pääsitte voittojen makuun lopussa vai oliko ihan hyvä hetki lopettaa?

”Ainakaan noin suuripanoksisia otteluita ei olisi montaa kaivattu lisää, mutta kausi tuntui loppuvan hieman kesken, kun viimeisestä pelistä ei voinut nauttia tietäen, että se on varmasti viimeinen.”

Mitä teitte loppukaudesta eri tavalla kuin aiemmin, kun voittoja irtosi viimeisistä otteluista?

”Pelimuotoa muutettiin kahteen viimeiseen peliin ja se tuntui olleen onnistunut muutos. Muuten toiminta pysyi aika samanlaisena läpi kauden. Ja ehkä myös viimeisten pelien ’pakkovoitot’ toivat vähän ylimääräistä asennetta peliin.”

Näetkö, että kova kilpailu varsinkin maalivahdin tontista kehitti sekä sinua että Annika Laihasta?

”Kyllä varmasti kehitti. Molemmilla oli jatkuva tarve suoriutua hyvin, kun tiesi kamppailun olevan melko tasaista. Annikan kanssa treenaaminen oli kuitenkin kilpailusta huolimatta mukavaa läpi kauden.”

Minkälaisen arvosanan antaisit kaudesta joukkueelle? Entä itsellesi?

”Koko joukkueelle kouluarvosana 7+. Alkukausi sujui hyvin ja varsinkin Ahvenanmaalta tuodut pisteet tuntuivat hyvältä. Pitkän tappioputken aikana oli monta peliä, jossa vähän huolellisemmalla pelillä ja paremmalla tuurilla oltaisiin saatu pisteitä. Viimeisiin peleihin lähdettiin hyvällä tsempillä ja tehtiin se mitä vaadittiin.

Oma arvosana aika lailla samaa luokkaa. Kaikissa peleissä, jotka pelasin, oli hyviä asioita, mutta myös virheitä, joista rangaistiin välillä ankarasti.”

Kiira Kaivola pelasi kauden aikana yhteensä seitsemässä kamppailussa, joista yksi oli kesäkuun HJK-kotiottelu. Kuva: Jimi Soinila.