Ennakko: Kansallinen Liiga käyntiin Vantaalla

Marko Nurminen ja Anssi Ylinen ennakoivat alkavaa kautta.

Se on täällä taas, nimittäin uusi Kansallisen Liigan kausi!

Kausi 2023 potkaistaan liikkeelle perjantaina Suomen neljänneksi isoimmassa kaupungissa, kun PK-35 Vantaa emännöi Ilvestä koko liigakauden ensimmäisessä ottelussa.

PK-35 Vantaa ei osallistunut kauden alla pelattuun uuteen Kansalliseen Cupiin, mutta punamustat ovat pelanneet harjoitusotteluita suhteellisen aktiivisesti. Viimeisessä harjoitusottelussa ennen liigan alkua, vantaalaiset hävisivät HPS:lle maalein 0-3. Tätä ennen PK-35 Vantaa väänsi FC Honkaa vastaan tasapelin, loppulukemien ollessa 3-3.

Viime kaudella neljänneksi pääsarjassa sijoittunut PK-35 Vantaa voitti molemmat viime kauden kohtaamiset Ilvestä vastaan. Kahdessa ottelussa mätettiin yhteensä peräti 13 maalia. Vantaalla alkukaudesta pelattu ottelu päättyi lukemin 5-2, kesällä Kaupissa maalein 2-4.

PK-35 Vantaa sai tälle kaudelle liigasta pudonneesta NJS:stä kaksi pelaajaa, kun Nette-Nina Hiltunen ja Salla Hyvönen loikkasivat Vantaan puolelle. Liigaan noususta loppuun asti taistelleesta, mutta Ykköseen jääneestä, keravalaisesta PKKU:sta vantaalaisten riveihin tälle kaudelle siirtyi Liina Tervo.

Lähtijöiden puolella viime kauden joukkueesta Wilma Forsblom hyppäsi Kuopioon matkanneeseen junaan ja Tia Painilainen siirtyi rajan toiselle puolelle Helsingin Palloseuraan. Joukkueen pitkäaikainen maalivahti, Velma Oikarinen puolestaan lopetti pelaajauransa.

Vantaalaisten valmennuksesta vastaa edelleen Jari Väisänen, joka on luotsannut joukkuetta jo vuodesta 2014 lähtien. Kunnioitettava aika!

Liigan avausottelu alkaa Myyrmäen jalkapallostadionilla perjantaina kello 19:00. Ottelun voi katsoa Ruutu+:n kautta: https://www.ruutu.fi/stream/4322489. Lähetys alkaa kello 18:50.

 

Koutsien kommentit

Keltavihreiden pelaajalistauksessa ei ole tapahtunut järisyttävän suuria muutoksia viime kauteen verrattuna, mutta valmennuksessa sitäkin enemmän. Päävalmentajana toimii Anssi Ylinen, valmentajinaan Marko Nurminen ja Johanna Salmijärvi. Maalivahtivalmentajana aloitti Kreeta-Liisa Yli-Säntti ja fysiikkavalmentajana jatkaa viime kaudelta tuttu ”FysioJuuso” Marttila.

Ylinen ja Nurminen ennakoivat uutta kautta. Valmentajia haastateltiin joukkueen sisäisen matsin jälkeen, jossa kaksikko toimi valmentajina eri puolilla. Suurilta kärhämiltä vältyttiin.

”Ollaan pyritty siihen, että pystyttäisiin samalla laidalla olemaan”, Nurminen aloittaa.

”Joukkue on mennyt fyysisessä kunnossa askeleen tai kaksikin eteenpäin. Tämä on kuitenkin pitkä matka, joten tekemistä riittää. Olen kuitenkin tyytyväinen talvikauteen, pelaajat on kehittyneet, ihan mittarienkin mukaan”, päävalmentaja Ylinen jatkaa.

Kakkosjoukkueesta edustusjoukkueeseen siirtyivät syksyn ja talven aikana Helmi Perkaus, Moona Laine ja Laura Ojala. Harjoitusringissä on ollut mukana myös muun muassa Matilda Sarlin ja Elli Mäkipelkola. Marko toimi aiemmin Ilves/2:n valmentajana, joten millaiseksi hän näkee siirtymän Ykkösestä Kansalliseen Liigaan?

”Kyllähän siinä on tietty kynnys, jonka yli täytyy päästä. Täällä täytyy tehdä vielä vähän enemmän hommia, meidän pitäisi saada vielä valmiimpia ja työntekoon valmiita olevia pelaajia mukaan. Se on ehkä tärkein juttu muistaa, että mikään ei tule ilmaiseksi. Tuo kynnys on varmasti vähän henkisellä ja fyysiselläkin puolella. Ensin sopeudutaan hyvin siihen tempoon, mutta suurin haaste on, että pystytään palautumaan siitä sitten viikko toisensa jälkeen.”

Joukkue ei ole julkisesti puhunut virallisista tavoitteistaan, mutta päävalmentaja Ylisen puheiden mukaan vähintään keskikastissa olisi hyvä olla. Minkälaiset erot liigassa on terävimmän kärjen ja loppupään välillä?

”Varmaan se kärjen ja hännän ero on reilu. Tai jopa suurikin. Vaikea sanoa, keskikastissa on tasaisuutta enemmän, siihen kuuluu sijat 3-7 tai 8. Kuka pääsee kehittymään ja saa siitä sellaisen positiivisen vireen, niin on vahvoilla nousemaan entistä ylemmäs. Kyllä me pyritään olemaan siinä porukassa ehdottomasti.”

Pitkä talvikausi on Suomessa jonkinlainen käsite. Minkä on havaittu talvikauden aikana olevan Ilveksen suurin haaste?

”Pelaajat on tehneet sisukkaasti tehnyt töitä koko pitkän talven. Ehkä suurin haaste on se, että pelaajat oikeasti luottaisi siihen, että voidaan haastaa ihan kuka tahansa. Mennään rohkeasti sitä kohti ja sieltä kautta saadaan niitä hyviä tuloksia. Vaikeinakin hetkinä pitää pystyä luottamaan siihen, että tahtoa ja osaamista löytyy”, Marko toteaa.

Joukkueella on tällä hetkellä kasassa 21 pelaajasopimusta. Millainen joukkueen kilpailutilanne on näin kauden kynnyksellä?

”Pelipaikoista on kyllä kilpailua, ehkä saisi olla vielä vähän laajempikin tämä meidän ryhmä. Ilves/2:sta on käynyt paljon pelaajia mukana, mikä on toki hyväkin asia. Mä opin tuntemaan paremmin uusia pelaajia ja Markokin toki samalla. Kakkosen pelaajia on rytmitetty mukana meidän harjoituksissa ja tämä johtuu siis siitä, että se oma rinki ei ole turhan laaja”, päävalmentaja sanoo.

Kausi alkaa perjantaina ja ensimmäinen kotiottelu on edessä ensi viikon lauantaina Kaupissa. Onko tulevia vastustajia jo skouttailtu miten paljon?

”On menty fokus edellä omaan tekemiseen. Nyt toki kun kausi alkaa, niin tutkitaan mihin vastustajan kohtiin voidaan iskeä. Mutta sen oman pelin pitää olla selkeää ja riittävän hyvässä kuosissa, että pelaajat voi luottaa siihen tekemiseen”, Marko toteaa.

Paljon on puhuttu, varsinkin keltavihreiden osalta, että boksipelaaminen pitäisi saada kuntoon. Siinä on tehtävää ja sen kanssa on myös tehty töitä. Kummassa boksissa, omassa vai vastustajan, Ilves tulee olemaan vahvempi kaudella 2023?

”Mää toivon, että ollaan molemmissa bokseissa hyviä. Jalkapallopelit kuitenkin pääsääntöisesti ratkeaa siihen, mitä siellä boksissa tapahtuu, niin omassa kuin vieraidenkin. Ihan viikoittain ollaan tehty sellaisia harjoitteita, mitä siellä tapahtuu niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Ne on jalkapallon kannalta ihan olennaisia asioita”, Anssi tuumaa.

Aktiivinen ja liikkuva, onko siinä adjektiivit kuvaamaan tämän kauden Ilvestä?

”Kyllä. Meillä on nuoria pelaajia, joita halutaan saada eteenpäin. Se ei tule sellaisella varovaisella ja odottelevalla pelillä, vaan sen (pelin) pitää olla aktiivista. Laitetaan naapuri tekemään enemmän hommia sillä, että ollaan itse vähän aktiivisempia”, Anssi sanoo.

”Pelaajat saa varmasti enemmän irti, kun ollaan niin sanotusti pelin päällä. Parempi tunne tulee varmasti sen jälkeen”, Marko päättää.

 

Sinä Muutat Urheilua

Kansallinen Liiga lanseerasi juuri ennen kauden avausta kauden 2023 teeman, joka on­ Sinä Muutat Urheilua. Teemalla halutaan nostaa esille sitä, että vaikka naisten jalkapallon suosio kasvaakin hurjaa vauhtia, täyden potentiaalin saavuttaminen vaatii lisää asioita. Lisää keskustelua, aitoutta, tekoja ja työtä.

Lue teemasta lisää liigan kotisivuilta: https://www.kansallinenliiga.fi/news/sina-muutat-urheilua/.

Tervetuloa mukaan kaudelle 2023!